NOVI KADROVI

Proširuju se kapaciteti azilantskih centara u pograničnom području na slovensko-hrvatskoj granici

Iz ureda ističu kako već nekoliko godina intenzivno traže smještaj za tražitelje azila

Obrežje. Tportal

Anadolija

13.3.2024

U toku je povećanje kapaciteta za strance na području Obrežja i Središča na Dravi, mjestima u Sloveniji u pograničnom području s Hrvatskom.

Istovremeno, općinski vijećnici Obrežja inače se protive osnivanju azila u tom mjestu.

Ilegalni prelasci

Vladin Ured za skrb i integraciju migranata već provodi aktivnosti na povećanju kapaciteta za strance na području bivših graničnih prelaza Obrežje i Središče na Dravi. I ove godine raste broj ilegalnih prelazaka na slovensko-hrvatskoj granici.

Prema riječima Katarine Štrukelj, direktorice Ureda za skrb i integraciju migranata, već provode različite aktivnosti na pripremi infrastrukture na odabranim lokacijama, od postavljanja odabranih lokacija za obje tačke u prostoru, spajanja na električnu mrežu i pitanja u vezi s kanalizacijom.

Također moraju voditi računa o raznim konkursima i javnim pozivima, jer osobe smještene u azilu po zakonu imaju pravo na hranu, higijenske potrepštine i ostalo.

- Bit će potrebno i zapošljavanje novih kadrova, a svaka takva procedura može trajati najmanje tri mjeseca - naglasila je Štrukelj.

Iako se općinski vijećnici Obrežja protive osnivanju azila u tom mjestu, Štrukelj ističe "da je Vlada odluku donijela kako bi je provela".

Međutim, tražitelji međunarodne zaštite bit će smješteni u nove ispostave centara za azil tek kada se popune postojeći kapaciteti u Logatcu i Ljubljani, dodala je.

Osigurat će i smještaj najosjetljivijih kategorija, a to su djeca, maloljetnici bez pratnje i porodice.

Potrebni novi kapaciteti

Prema navodima Štrukelj, odluka o povećanju kapaciteta za strance tražitelje međunarodne pomoći donesena je na temelju prošlogodišnjeg iskustva koje je pokazalo da se broj tražitelja međunarodne zaštite povećao naročito u ljetnim mjesecima, u julu, avgustu i septembru.

U azilu na Viču "u određenim trenucima" bilo je smješteno više od hiljadu ljudi, a ured su pratili i pravobraniteljica za ljudska prava, nevladine organizacije i Odbor za torturu koji djeluje pri Ujedinjenim nacijama.

Date su vrlo jasne preporuke da "ovo područje treba urediti i da se Vlada mora pobrinuti za nove kapacitete", naglasila je Štrukelj.

Policijska statistika pokazuje da je slovenska policija od 1. januara do 10. marta ove godine na slovensko-hrvatskoj granici otkrila 7.254 ilegalna prelaska, što je 28,8 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Iz ureda ističu kako već nekoliko godina intenzivno traže smještaj za tražitelje azila. Razgovarali su i s gradonačelnicima nekoliko slovenskih gradova, no kod većine su naišli na protivljenje.

Odluka o smještaju tražitelja međunarodne zaštite u Obrežju i Središču na Dravi donesena je nakon stručnog razmatranja i uzimajući u obzir smjer migracijskih tokova i blizinu naselja.

Slovenska policija je i ove godine bila vrlo uspješna u procesuiranju krijumčara ljudi. Ove godine obradila ih je već 153, od kojih su dva slovenska državljanina. Većina uhvaćenih krijumčara ljudima su državljani Ukrajine, a slijede rumunjski, srbijanski, sirijski kao i drugi državljani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.