NAKON NAJAVA

Stručnjak za ustavno pravo tvrdi: Milanović ne može biti kandidat za premijera dok ne podnese ostavku na predsjedničku funkciju

Funkcija koju obnaša nije spojiva s takvom vrstom političkog angažmana, rekao je

Zoran Milanović. Davor Puklavec/PIXSELL

S. S.

16.3.2024

Ustavni stručnjak i profesor na Pravnom fakultetu u Rijeci Matija Miloš komentirao je za N1 može li predsjednik Hrvatske biti kandidat za premijera, nakon što je to najavio Zoran Milanović.

- Je li potez Zorana Milanovića dobro promišljen mislim da je to pitanje na koje ne treba dati odgovor. Ustav govori da predsjednik nipošto ne smije istovremeno biti i kandidat za premijera. Ako želi biti kandidat, mora podnijeti ostavku na funkciju predsjednika države. Funkcija koju obnaša nije spojiva s takvom vrstom političkog angažmana. Podrazumijeva se da postoji akter koji će dati nekom da sastavi vladu, a taj neće od toga imati nikakav interes - rekao je profesor Matija Miloš.

Navodi da se u Hrvatskoj pokazalo da svako tumači Ustav kako želi što dovodi do njegovog urušavanja.

- Ustavni sud bi trebao nedvosmisleno reći da predsjednik države ne može biti kandidat na parlamentarnim izborima sve dok ne podnese ostavku. Zoran Milanović ne može biti kandidat na parlamentarnim izborima sve dok ne podnese ostavku. Predsjednik Republike obnaša funkciju sličnu kraljevima.

Zamislite da kralj Čarls postane kandidat na parlamentarnim izborima. Funkcija predsjednika Republike kod nas nije propisno zaživjela. On se ne može direktno uključiti u međustranačke sisteme i tokom cijelog svog mandata koketira s time. Ako podnese ostavku, mijenja ga predsjednik Sabora koji daje mandat onom ko dobije povjerenje glasova svih zastupnika Sabora - kaže profesor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.