HRVATSKI SABOR

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: Plenković proglasio pobjedu HDZ-a

U biračke popise upisana su 3 miliona i 773 hiljade birača

E. D. A.

17.4.2024

Danas su se održali parlamentarni izbori za 11. saziv Hrvatskog sabora. U 7 sati otvoreno je više od 6.500 biračkih mjesta na kojima se moglo glasati do 19 sati.

Gotovo 750 hiljada birača, odnosno njih gotovo četvrtina, glasalo je prijepodne na izborima. To je 130.000 birača više nego na izborima prije četiri godine u isto vrijeme. U julu 2020., u jeku pandemije koronavirusa, u istom je vremenu izašlo 18,09 posto birača, odnosno njih 620.000, a danas prijepodne njih 747.986.

U biračke popise upisana su 3 miliona i 773 hiljade birača, 127 hiljada manje nego prije četiri godine.

U Hrvatski sabor se bira 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, osam zastupnika biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici, a tri saborska zastupnika birači bez prebivališta u Hrvatskoj u 11. izbornoj jedinici koju čini cijeli svijet.

00:45 - Do 00:45 sati obrađeno je 93 posto biračkih mjesta.

Ništa se nije promijenilo u odnosu na ranije podatke. Tako HDZ ima 60 mandata, SDP 42, DP 14, Most 11, Možemo 10, IDS 3, NP Sjever 2, Fokus 1.

00:43 - Andrej Plenković u štabu HDZ-a dočekan je uz aplauz i ovacije.

- Izbori zahvaljujući Milanoviću održani su na ovaj bizaran dan, u srijedu. Ali što je bitno je da je HDZ po treći put zaredom ubjedljivo pobijedila na parlamentarnim izborima - rekao je Plenković.

Dodao je da želi čestitati jednako tako "svim političkim strankama koje su poražene na ovim izborima od HDZ-a".

- Mi ćemo naravno nastaviti našu politiku koja je u proteklih osam godina zaštitila hrvatske građane od kriza, očuvala hrvatsko gospodarstvo i ostvarila niz ciljeva - poručio je, između ostalog, Plenković.

00:30 - Do pola sata iza ponoći ponoći obrađeno je 91.3 posto biračkih mjesta.

Prema podacima, HDZ je pao na 60 mandata, SDP 42, DP 14, Most 11, Možemo 10, IDS 3, NP Sjever 2, Fokus 1.

00:27 - Ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić (HDZ) prokomentarirao je za "Avaz" dosadašnje rezultate parlamentarnih izbora u toj zemlji.

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL / Zvonimir Barisin/PIXSELL / Epa / Patrik Macek/PIXSELL

- Peđa Grbin sada ide svojim putem, više neće biti predsjednik stranke, niti će ikada biti premijer, taj san neće dosanjati, a predsjednika države u 12. mjesecu očekuje ozbiljna utakmica u kojoj mi dolazimo po njega - rekao je, između ostalog.

Na ovom linku pročitajte šta je još izjavio.

00:17 - U hrvatski Sabor izabran je Armin Hodžić, kandidat bošnjačke nacionalne manjine, prema zvaničnim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Opširnije na ovom linku.

00:15 - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin stigao je među okupljene u štabu Rijeka pravde.

- Želim zahvaliti svim građanima. Pokazali smo bolju Hrvatsku, koja je tu zbog njenih ljudi. Isto tako čestitam svim strankama koje su izabrane u sabor. Što nas čeka? Rezultati nisu kakve smo priželjkivali. Pokazali su da dvije trećine građana želi promjenu. Dvije trećine ljudi nije zadovoljno onim što vide i mi ih nećemo iznevjeriti. Nije gotovo - rekao je.

Okupljeni su mu skandirali i pljeskali. "Puštaj", rekao je Grbin nakon čega su zasvirali pjesmu "Put ka sreći", a zapjevao je i "Zagreb ima isti pozivni".

00:10 - Sandra Benčić iz Možemo rekla je da im je cilj rušenje HDZ-a s vlasti.

 00:05 Do ponoći obrađeno je 84 posto biračkih mjesta.

Prema podacima, HDZ sada ima 61 mandata, SDP 42, DP 13, Most 11, Možemo 10, IDS 3, NP Sjever 2, Fokus 1.

00:00 - Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš za "Avaz" kazavši kako vjeruje da će predsjednik Plenković uspjeti formirati vladu i da će nastaviti dalje voditi Republiku Hrvatsku ovim putem.

Na pitanje "Avazovog" novinara o odnosima Hrvatske s BiH u budućnosti, Beroš je rekao:

- Možemo očekivati nastavak dobrosusjedskih odnosa, nastavak podrške na vašem putu prema Europi, kao što je to premijer Plenković čitavo vrijeme radio, to se neće mijenjati.

Opširnije pročitajte na ovom linku.

23:30 - Do 23.30 sati obrađeno je 80 posto biračkih mjesta.

Prema podacima, HDZ sada ima 62 mandata, SDP 42, DP 13, Most 11, Možemo 9, IDS 3, NP Sjever 2, Fokus 1.

23:00 - Do 23 sata obrađeno je 73,69 posto biračkih mjesta. Prema podacima, HDZ ima 63 mandata, SDP 42, DP 12, Most 10, Možemo 9, IDS 3, NP Sjever 2.

22:23 - Na pitanje hoće li HDZ formirati vladu i kako je zadovoljan trenutnim rezultatima, Davor Božinović za "Avaz" je rekao:

- Naravno da će HDZ formirati vladu, što je dobro za Hrvatsku, dobro je za naše daljnje gospodarske razvoje, dobro je za standard naših ljudi. Ali, s obzirom da dolazite iz sarajevskog medija, siguran sam da je to dobro i za BiH.

Šta je još kazao, pročitajte ovdje.

22:07 - Rezultate izbora za "Avaz" je prokomentirao ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman.

- Zadovoljni smo. Na koncu je to zapravo i očekivano s obzirom na to što je ova Vlada u dva mandata učinila. Dakle, kada govorimo i na unutrašnjoj i vanjskoj politici.

Šta je još rekao, uključujući odnose s BiH, pročitajte ovdje.

22: 03 - Prema posljednjim podacima DIP-a, HDZ-u pripadaju HDZ - 63 mandata, Rijekama pravde 42, Domovinskom pokretu 13, Mostu 9, IDS-u 4, Možemo 8, Fokusu 3, NP Sjever 2.

22:02 - Evropska pučka stranka čestitala je Plenkoviću i HDZ-u. O tome više čitajte ovdje.

Milanović i Plenković. Avaz

21:50 - Trenutno je nemoguće prognozirati ko bi imao dovoljno ruku za sastavljanje vlade.

Trenutno je s obzirom na broj obrađenih glasova teško predvidjeti ko će imati 76 ruku, dovoljnih za sastavljanje vlade Hrvatske. Rezultati će se ažurirati svakih 15 minuta, a očekuje se da će do ponoći biti poznato najmanje tri četvrtine glasova.

No, postoji nekoliko opcija. Jedna opcija je da HDZ i Domovinski pokret zajedno sastave vladu bez manjinaca, no o tome će ovisiti broj osvojenih mandata. Postoji opcija i djelomičnog rasipanja Domovinskog pokreta u kojem scenariju bi HDZ, dio DP-a i manjinci imali dovoljno ruku.

MOST i Možemo tvrde da neće s HDZ-om. Najmanje izgledna opcija je ona široke koalicije u kojoj bi koalirali Rijeke pravde, DP, Most i Možemo, no čini se da je to gotovo nemoguće jer ovih troje jedno s drugim, barem su tako tvrdili, nikako ne želi.

Ali, postoji i opcija manjinske vlade. Naime, Možemo je prije izbora već napomenuo kako su spremni podržati manjinsku vladu na čelu sa SDP-ovom koalicijom u kojoj nebi sudjelovali, ali bi je podržavali. Potvrdila je to i Danijela Dolenec danas te rekla kako postoji dobra šansa da se to desi. Istovremeno, Mostov Božo Petrov rekao je za HRT da bi "HDZ trebalo poslati u oporbu". No, i za to treba pričekati konačne rezultate.

Posljednji je scenarij onaj u kojem niko nema dovoljno ruku te se ide na nove prijevremene izbore.

21:30 Prema podacima DIP-a od 21.30 sati, HDZ ima 65 mandata, Rijeke pravde (SDP) 42, DP 13, Most 9, Možemo 6, IDS 4, NP Sjever 2 i Fokus 2.

Prvi službeni rezuzltati. Index.hr

21:25 Nakon što su stigli prvi službeni rezultati DIP-a, u štabu HDZ-a su uzvikivali "Pobjeda, pobjeda", javio je reporter "Avaza" s lica mjesta.

Opširnije o tome pročitajte ovdje.

21:08 - Objavljeni su prvi službeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva Hrvatske (DIP). Prema njima HDZ-u pripadaju 67 mandata, Rijekama pravde 41, Domovinskom pokretu 14, Mostu 9, ODS-u 4, Možemo 3, Fokus Republici 3, NP Sjever 2.

DIP je do 21 sat obradio 24,25 posto biračkih mjesta.

21:05 - HDZ s cijelim Domovinskim pokretom zasad ima 75 ruku, jedan mandat nedovoljno.

HDZ-ove opcije trenutno nisu jednostavne. Ako im se doda tri mandata iz dijaspore, oni imaju 62 mandata, a zajedno s Domovinskim pokretom imaju 75 ruku. Pošto se ne očekuje da bi DP išao u koaliciju s manjinama, prvenstveno SDSS-om, HDZ-u bi nedostajao jedan mandat.

HDZ-u zasad nisu dovoljne samo manjine, s njima po anketama imaju 70 mandata.

20:59 Predrag Fred Matić iz Rijeka pravde komentirao je rezultate izlaznih anketa.

- Rezultati su manje-više očekivani. Sad ćemo pristupiti koalicijskim pregovorima, a oni drugi šopingu, kao što to uvijek rade. Zna se koji su to - rekao je za RTL.

Upitan o podršci Zorana Milanovića, rekao je da je to bio plus i da su karte sada otvorene. 

Na pitanje je li Most prihvatljiv, rekao je da će to još vidjeti. O koaliciji HDZ-a i SDP-a kaže:

- Samo u slučaju rata, a i tada bih se prije predao.

20:53 - Prema riječima politologa i analitičara Višeslava Raosa, još nijedna stranka ne može reći da je pobijedila i da će bez problema krenuti u sastavljanje nove vlade.

- Za sada još nitko nema jasnu većinu, pogotovo zato što znamo da se prije izbora niz stranaka izjasnio da s nekima određenima ne želi u koaliciju. Naprimjer, vidimo da su prošli i Fokus i Matija Posavec, koji su jasno rekli da neće ići s HDZ-om. Mi znamo da je Zoran Milanović u svojim najavama otvorio mogućnosti prema Domovinskom pokretu, međutim, u takvoj vladi ne može sjediti Možemo i pitanje je bi li uopće podignuli ruku za takvu vladu.

Ovo su tek izlazne ankete i još će se toga mijenjati kroz večer. HDZ ne može biti zadovoljan rezultatom manjim od 60 mandata, a ako do kraja navuku do 60 i nešto, bit će u puno komotnijoj situaciji za pregovaranje i pristup prema individualnim zastupnicima.

S druge strane, SDP je dobio više-manje onoliko koliko su mu ankete i predviđale, ali su svakako osvojili više mandata nego prije četiri godine. Svakako će im biti izazovno sklapati većinu s raznim partnerima. Na koncu, mi znamo da DP stalno ističe da ne želi biti u istoj vladi u kojoj je bio SDSS. Ne znamo što je s dijasporom, ali idemo s pretpostavkom da će HDZ tu dobiti tri mandata iako se spominjalo da bi jedan mogao i izgubiti - rekao je Raos za Index.hr i dodao:

- Za sada nitko slavodobitno ne može reći da mogu sastaviti vladu, ali moguće je da već kroz 24 sata stvari budu malo jasnije.

20:45 - Novinar "Dnevnog avaza" Sedin Spahić, javio se uživo iz Zagreba za Alfa INFO gdje prokomentirao kako je protekao izborni dan. Više o tome možete pročitati ovdje.

20:43 - Prema izlaznim anketama Ivan Pernar ne ulazi u Hrvatski sabor.

Stranka Ivana Pernara (SIP) nije se pojavila u izlaznim anketama što znači da ne prelazi prag za ulazak u sabor.

Više o tome na ovom linku.

20:33 - Na izbore za Hrvatski sabor izašlo je u Srbiji triput više birača nego na prethodnim izborima, gotovo 1.300 na samo dva biračka mjesta, objavio je Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

- Mobiliziranje svih koje okuplja Hrvatsko narodno vijeće (HNV), mjesnih odbora i podružnica DSHV-a, članova udruga koje promiču kulturu Hrvata bilo je iznimno“, objavio je na društvenim mrežama Žigmanov, navodeći kako je riječ o najvećem broju izašlih na hrvatske izbore od kada Hrvati u Srbiji sudjeluju u političkim procesima matične države.

20:27 - Nakon objavljivanja novih rezultata izlaznih anketa, prema kojima je koalicija Rijeka pravde (SDP) dobila mandat manje, kako javlja Index.hr, s pozornice iz štaba su poručili:

- Ovo su fejk rezultati. Dok ne dobijemo relevantne podatke, jedino možemo vjerovati našem bendu.

20:21 - Nakon objavljivanja rezultata izbornih anketa, u štabu HDZ-a je zatušje, javlja "Avazov" reporter iz Zagreba.

Više o tome na ovom linku.

20:12 - Prema najnovijim izlaznim anketama Ipsosa, HDZ i partneri osvajaju 59 mandata, SDP i partneri 43, Domovinski pokret i partneri 13, Most osvaja 11, Možemo! i partneri dobivaju 10 mandata, IDS 2 mandata, a 1 mandat osvajaju Fokus/Republika te Nezavisna platforma Sjever.

20:10 - U Bosni i Hercegovini na vrijeme su zatvorena sva birališta za parlamentarne izbore u Hrvatskoj, a izbori su protekli u najboljem redu i bez ijednog incidenta, potvrdio je Feni generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Marko Babić. 

Više o tome na ovom linku.

20:05 - Čekaju se rezultati drugih izlaznih anketa.

19:58 - Jedna stranka je, može se već sad kazati, apsolutno najveći gubitnik izbora. To su Socijaldemokrati, stranka koja je nastala odvajanjem iz SDP-a.

Oni prema izlaznim anketama nigdje ne prelaze prag.

U prošlom sazivu su, iako nisu sudjelovali na prošlim izborima, Socijaldemokrati u saboru imali najveći klub zastupnika.

Oni su u jesen 2021. osnovali saborski klub koji se sastojao od 18 zastupnika. Sad, po svemu sudeći, neće imati više nijednog. 


Stožer HDZ-a. Anadolija

19:53 - Član Predsjedništva SDP-a Ranko Ostojić izjavio je da su postigli bolji rezultat nego na prošlim izborima, ali da treba pričekati definitivne rezultate.

- HDZ-u je sporno sve ispod 60 mandata i nadam se da neće formirati Vladu - kazao je Ostojić, koji nije htio govoriti o tome s kime će pregovarati za poslijeizbornu koaliciju.

Prema izlaznim anketama u Hrvatski sabor ulaze još i Domovinski pokret, koji s partnerima osvaja 13, četvrta opcija birača je platforma Možemo s 11 mandata, koalicija predvođena Mostom ih osvaja 9, Nezavisna platforma Sjever Matije Posavca, kao i IDS s partnerima osvajaju po dva mandata, dok Fokus i Republika jedan mandat.

19:50 - Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved iz stožera HDZ-a izjavio je za Index.hr da su ponosni jer su pobjednici i ovih parlamentarnih izbora.

- Po prvi puta u novijoj povijesti imat ćemo treći uzastopni mandat za vođenje RH. Naši birači su prepoznali naš odgovoran pristup. Nikakva mržnja i nikakva galama ne može usmjeriti i zatomiti birače Pričekat ćemo da se prebroje svi glasovi i da se započne formiranje vlade. Ponosni smo - rekao je Medved.

19:46 - Rezultati nas nisu iznenadili, to su tek izlazne ankete. Ovako smo namjestili da Nađi koji je postao otac može miran biti kod kuće. A mi ćemo se boriti za još koji mandat. Još malo strpljenja, i stvari će uskoro biti jasnije - izjavio je Damir Vanđelić iz Fokusa sugerirajući da čekaju službene rezultate.

Prve izlazne ankete. Index.hr

19:40 - Iz šatora koji je smješten ispred zagrebačkog stožera SDP-a, u kojem su se već počeli okupljati članovi i simpatizeri, Mirela Ahmetović se zahvalila svima koji su velikom izlaznošću rekli kako im je dosta.

Komentirajući 44 mandata koje im daju izazne ankete, Ahmetović je rekla kako u ankete nema puno povjerenja.

- Vi znate da su se ankete do sada dosta pokazivale pogrešne, ja osobno nisam sigurna u ankete, ali sam sigurna da građani žele promjene, unatoč svom muljanju koje se danas događalo na biračkim mjestima, od muljanja s kutijama, do ne davanja potvrda za glasovanje - naglasila je Ametović za Novu TV.

Dodala je da je važno da su građani rekli da im je dosta.

- Mogu reći da je ovdje ogromna gužva u ovom šatoru, a ja osobno ne sumnjam u svoju osmu izbornu jedinicu koju smo cijelu prošli i dobili veliku podršku ljudi i upravo će ta jedinica postati perjanica demokracije - rekala je Ahmetović i naglasila kako je sigurna u želju hrvatskih građana da kažu da im je dosta.

Branko Bačić. N. Šaljić

19:38 - Izlazne ankete platformi Možemo daju 11 mandata što je u stožeru izazvalo golemo oduševljenje.

Izlazne ankete dočekane su s golemim oduševljenjem, a skoro svi su skakali i aplaudirali.

19:35 - Potpredsjednik Vlade i HDZ-a Branko Bačić praktično je proglasio pobjedu HDZ-a u stožeru. U izjavi za novinare rekao je kako je izvjesno da će HDZ i treći put zaredom sastaviti vladu.

Zahvalio je građanima što su "prepoznali sve sto je HDZ ostvario, ali i što je obećao da će ostvariti nakon ove pobjede".

- Očekujem jos koji mandat do zatvaranja biralista, kao i sva tri mandata iz dijaspore jer Hrvati iz inozemstva, a posebno oni iz BiH, znaju sto smo sve napravili za njih - rekao je Bačić.

Iz stožera platforme Možemo. PIXSELL/GORAN STANZL

19:30 - Reporter "Avaza" prati izbornu noć iz štaba HDZ-a koji se nalazi u zagrebačkom hotelu Vestin. Na ovdje možete pogledati video.

19:10 - Prema prvim rezultatima izlaznih anketa, HDZ dobija 58 mandata, a SDP 44, Domovinski pokret 13, Možemo 11, Most 9, Platforma Sjever - Posavec 2, IDS 2, Fokus 1.

19:00 - Zatvorena birališta u Hrvatskoj, osim u Varšavskoj (Zagreb) zbog velike gužve.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.