KOTOR

Spajić otvorio samit lidera zapadnog Balkana, zajednička poruka: "Ovo će donijeti dobre rezultate cijelom regionu"

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto kazala je da su svi narodi u BiH ujedinjeni u zajedničkom evropskom putu

Sa samita u Kotoru - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
N. H.

16.5.2024

U Kotoru se održava samit lidera zapadnog Balkana, Evropske Unije i Sjedinjenih Američkih Država, a otvorio ga je domaćin, premijer Crne Gore Milojko Spajić. 

Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, prisutna je također na ovom samitu. 

Posvećenost EU zapadnom Balkanu

Spajić je kazao da plan predstavlja jasan signal i posvećenost EU ekonomskoj transformaciji zapadnog Balkana. 

Kazao je da Crna Gora prepoznaje trenutnu fazu i izazove u ekonomskom razvoju. 

- To podrazumijeva provođenje ključnih reformskih mjera u strateškim oblastima koje imaju cilj ubrzanje ekonomskog rasta i obezbjeđivanje usklađenosti sa standardima EU - rekao je Spajić.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto kazala je da su svi narodi u BiH ujedinjeni u zajedničkom evropskom putu.

- Nadam se da ćemo svi zajedno u kontekstu regionalne saradnje uspjeti i ostvariti naše zajedničke ciljeve - istakla je ona.

Premijer Albanije Edi Rama kazao je da je zadovoljstvo doći u Bokokotorski zaljev. Izrazio je entuzijazam i zahvalio Oliveru Varheljiju (Varhelyi) i Komisiji na posvećenosti.

Dobrobit dogovora

Nakon njega obratio se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. 

- Veoma smo entuzijastični u vezi s ovim planom još od prvog trenutka. Nemam naviku da se bilo kome posebno obraćam, ali moram da kažem da ovaj način, promijenjenog pristupa je dobra prilika za nas na Balkanu i hvala svima što ovo radite. 

Vjerujem da smo do sada imali dobre razgovore i složili se oko većine stvari. Svi će vidjeti dobrobiti ovakvih dogovora. Ovo je nešto što će donijeti dobre rezultate cijelom regionu - kazao je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.