ŠEF HRVATSKE DIPLOMATIJE

Grlić Radman: Dodik stalno najavljuje otcjepljenje, do toga ne može doći, pogotovo ne na način na koji priželjkuje

Ova rezolucija nastoji doprinijeti da se zločin genocida nigdje nikada ne ponovi i ne proglašava niti jedan narod genocidnim

Gordan Grlić Radman. Patrik Macek / PIXSELL

S. S.

24.5.2024

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman nakon sjednice Vlade govorio je o usvajanju Rezolucije o Srebrenici.

On je poručio da su međunarodni sudovi utvrdili da je u Srebrenici počinjen genocid i da ga Srbija nije spriječila i kaznila počinitelje.

- Iz naše perspektive, namjera rezolucije jeste doprinijeti razumijevanju tog zločina, trajnom sjećanju na srebreničke žrtve i definiranje međunarodnog dana kada će se redovno obilježavati taj zločin kao opomena za budućnost - rekao je Grlić Radman.

On je kazao da reakcije rokovodstva Srbije pokazuju da je pred tom državnom dug put suočavanja s prošlošću.

- Ova rezolucija nastoji doprinijeti da se zločin genocida nigdje nikada ne ponovi i ne proglašava niti jedan narod genocidnim. Tu se ništa pravno nije desilo, osim što se UN obavezao da kroz svoja tijela doprinese obilježavanju ovo zločina 11. jula - naglasio je.

Na pitanje da li je zabrinut izjavama predsjednika RS Milorada Dodika u kojima najavljuje "mirni razlaz", on je naveo da od toga nema ništa.

- On stalno izjavljuje otcjepljenje. Ono se sigurno ne može dogoditi na neki način na koji on priželjkuje. Sama činjenica da je BiH otvorila pristupne pregovore sa EU i da sve zemlje članice podržavaju teritorijalni integritet BiH, nisam siguran da bi se bilo kakav avanturizam ili negativne političke tendencije koje bi vodilie separatizmu, podržale. A treba imati u vidu šta smo prošli prije 30 godina. Nikome nije u interesu destabilizirati BiH i cijelu regiju - naveo je.

Regionalna saradnja

On je rekao da će Hrvatska raditi na promoviranju regionalne stabilnosti i dobre saradnje.

- Da nije bilo Hrvatske koja je uvjerila svoje partnere i pridobila neke članice za odluku o otvaranju pristupnih pregovora, do toga ne bi došlo - zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.