PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: "Partneri iz Američke ambasade, molim vas da mi odgovorite na ovo prosto, a tako važno pitanje"

Vučić je u ponedjeljak najavio da će odgovoriti Američkoj ambasadi u BiH

Aleksandar Vučić. Milos Tesic / ATAImages / PIXSELL

N. H.

11.6.2024

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se oglasio na društvenim mrežama i poslao poruku Američkoj ambasadi u BiH po pitanju održavanja "svesrpskog sabora", kao što je jučer i najavio u još jednoj objavi na društvenim mrežama.

- Vrlo interesantna je bila kritika naših partnera iz Američke ambasade u Sarajevu po pitanju "srpskog sabora" održanog u subotu, veoma uspješnog. Čini mi se i dobro organizovanog i na radost našeg naroda. Međutim, rekao sam da će postaviti neka pitanja. Vi ste čuli, već mnogo puta svi, i u Srbiji, i u BiH, i u cijelom regionu, jednu sintagmu koja glasi - Duh Dejtonskog sporazuma. Ako mi kao zemlja koja je potpisala Dejtonski sporazum, nismo garant provođenja, jer kažu da to ne piše nigdje, već smo samo potpisnik, i ako bi duh tog potpisa upravo to značio, ja ne bih da se bavim ni duhovima, i reći ću vam najkonkretnije pitanje za one koji su rekli da smo mi pogazili Dejtonski sporazum, za naše partnere iz Američke ambasade u BiH - kazao je Vučić, pa nastavio: 

- Naime, Dejtonskim mirovnim sporazumom regulisane su nadležnosti centralnih vlasti i entiteta. Moje prvo pitanje za njih je kako, gdje i od kada negdje piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima. Naime, članom 3.3 Ustava BiH, aneks četvrti Dejtonskog sporazuma, predviđeno je da sve državne funkcije ovlaštenja koja nisu izričito dodijeljene institucijama BiH pripadaju entitetima. A članom 3.1 navedene su nadležnosti institucija BiH, spoljna politika, spoljnotrgovinska politika, carinska politika, monetarna politika, finansiranje ustanova međunarodnih obaveza BiH, politika useljavanja, izbjeglica, sprovođenje krivičnih zakona, odnosi sa Interpolom, međunarodna komunikacija, saobraćaj između entiteta i kontrola vazdušnog saobraćaja. Kao što se vidi, nigdje se ne pominju ni javna imovina, ni javna svojina.

Nakon toga se predsjednik Srbije ponovo obratio Američkoj ambasadi u BiH.

- Te vas molim, dragi partneri iz Američke ambasade, da mi konkretno odgovorite kako ste došli do zaključka i na osnovu čega i kog akta da je imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima, kao što jasno piše u Dejtonskom sporazumu, a zbog čega ste između ostalog učestvovali u izazivanju krize na prostoru BiH. Istovremeno, očekujem da mi odgovorite, kao što ste već u nekoliko navrata rekli, da to ima veze sa sporazumom u pitanju sukcesije iz 2001. koji je stupio na snagu 2004. Odmah ću vam reći, nemojte to da odgovarate, jer bi bilo odmah u glupu. Sukcesijom se regulišu prava i obaveze država članica nastalih na prostoru BiH, a ne kako će javna svojina ili javna imovina biti raspoređena unutar jedne od država članica nastale raspadom Socijalističke federativne republike Jugoslavije. Tako da molim vas da mi na ovo jedno prosto pitanje, a tako mnogo važno, koje danas gubimo po pitanju svi u regionu imovine na koje vi insistirate, i mnogo sam srećan što ste prihvatili ovu argumentovanu, civilizovanu i bez ikakvih uvreda, dobru raspravu i uvjeren sam da ćete mi pružiti odgovor. Dakle, gdje to piše? To je moje pitanje i radujem se vašem odgovoru - istakao je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.