BIH

Marko Berhamović voli i svira ilahije

Ljubav mladog gitariste prema duhovnoj muzici

M. BERBIĆ

24.7.2014


Na posljednjem koncertu hora Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, u okviru manifestacije "Kaimijini dani", uz poznate članove, pažnju prisutnih svojim nastupom izazvao je mladić koji je na gitari pratio izvođače ilahija. Još je veće iznenađenje bilo kada se saznalo da se mladi gitarista zove Marko Berhamović i da je u pitanju njihov sugrađanin iz Zvornika.

Učio uz internet

Za talentiranog muzičara, koji se sviranjem još bavi samo iz hobija, zainteresirala se cijela povratnička zajednica u gradu na Drini.

Kao dijete iz mješovitog braka, ovaj 22-godišnjak je na svojoj koži osjetio sve strahote i posljedice rata. Njegova majka je 1992. s dvoje djece i njim u stomaku prebjegla u Srbiju. Otac, koji se tada zadesio u Austriji, tamo je i ostao. Nakon više od decenije u izbjeglištvu, Berhamovići su se vratili u zvorničko naselje Bukovik, u kojem su živjeli prije rata.

 

- Bajram ću provesti kod prijatelja. Starija braća su u islamu, a ja sam izabrao majčinu vjeru. To ne znači da se distanciram od bilo čega što ima veze s očevom tradicijom, a dokaz je i to što sam prihvatio ilahije - ističe Marko.

 

Marko gitaru svira skoro dvije godine, a učio je pomoću interneta i uputa prijateljice Marije Tadić, koja svira klavijature. Za kratko vrijeme postao je odličan gitarista, a za duhovnu muziku zainteresirao se kada mu je poznanica Amra Efendić, članica hora zvorničkog Medžlisa, predložila zajednički nastup na "Kaimijinim danima".

Slučajni ulazak

- O ilahijama nisam znao ništa, ali sam odmah pristao. Naučio sam ih nekoliko, a najviše mi se sviđaju one iz repertoara hora "Arabeske" - kaže Berhamović i dodaje da su prijatelji i okruženje s odobravanjem prihvatili njegov slučajni ulazak u svijet duhovne muzike.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.