BIH

Opet poplavila nova zgrada "BH Telecoma"!

Treća havarija na objektu plaćenom 37 miliona KM

M. AŠČIĆ

25.7.2014

 

Nova poslovna zgrada državne kompanije "BH Telecom" na Marindvoru, čija je vrijednost 37 miliona maraka, ponovo je poplavila.
 
Na potoku

Iako se Uprava ove firme, s direktorom Nedžadom Rešidbegovićem (SDA) na čelu, tek prije mjesec uselila u ovaj objekt, saznajemo da su ih dočekali stari problemi s otpadnim vodama. Jer, ispod zgrade protječe podzemni potok Sušica, koji konstantno plavi podrume ove nekretnine i uzrokuje začepljenje odvoda.

Iz izvora bliskih ovoj firmi potvrđeno nam je da se prije tri dana zbog začepljenja odvoda pri ulazu u zgradu dogodila nova havarija. Tako se ogromna količina vode izlila u hol.

- Ovo je treći put da je objekt poplavljen. Do sada su to bili slučajevi s podrumima, ali tada su još trajali radovi na zgradi. Sada, faktički odmah nakon useljenja, poplavio je sami ulaz u zgradu. Dignut je i parket. Čim padne jača kiša, sve se začepi - kaže naš izvor.

On tvrdi da su u kompaniji ovu novu nezgodu pokušali zataškati, jer su angažirani radnici koji su noću zamjenjivali parket.

Smrad truhleži

- Izbacili su parket, a onda postavili ploče. No, to je još jedan dodatni trošak za kompaniju. Još nije riješen ni problem s vodom u podrumima, jer se zbog loše hidroizolacije sada pojavila velika vlaga. Zidovi već truhnu i počeli su se raspadati. Podrumi užasno smrde zbog truhleži - kaže naš sagovornik.

Zanimljivo je da su na probleme s otpadnim vodama, koje su u više navrata poplavile zgradu "BH Telecoma", upozorili i federalni revizori u izvještaju za prošlu godinu, navodeći da je riječ o objektu koji je kupljen iako nije u potpunosti imao građevinsku dozvolu niti urbanističku saglasnost.  

Tek uselili


Nova zgrada "BH Telecoma" kupljena je uoči izbora 2010. od firme OKI, koja je u vlasništvu Ševkije Okerića (SDA), a na inicijativu Jasminka Akšamije, zeta Bakira Izetbegovića. Tada je kupljen samo kostur zgrade, koji je plaćen 34,3 miliona KM. Radovi su trajali pune četiri godine. Useljena je prije mjesec, ali u zgradu nisu mogli prijeći svi radnici jer nema dovoljno mjesta.

  • 37 miliona KM koštala zgrada
  • 2010. godine kupljen objekt
  • 4 godine trajali radovi
  • 3 puta već poplavila zgrada

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.