BIH

Bojana Trninić: Moramo spriječiti izbornu krađu!

Koordinatorica Koalicije "Pod lupom"

M. Aš.

25.7.2014

 

Nakon što su prije nekoliko dana američki diplomati Nikolas Hil (Nicholas Hill), otpravnik poslova Ambasade SAD u Sarajevu, i Hojt Brajan Ji (Hoyt Brian Yee), zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD, objelodanili da će pratiti izborni proces u BiH i prebrojavanje glasova, i nevladin sektor predstavio je javnosti svoje planove koji će pomoći da budu održani pošteni izbori.

Više demokratije

Sedam nevladinih organizacija u BiH osnovalo je Koaliciju "Pod lupom" radi organiziranja i provođenja građanskog, nestranačkog posmatranja općih izbora u BiH.

Bojana Trninić, koordinatorica ove koalicije i predstavnica nevladine organizacije "Perpetuum mobile" iz Banje Luke, rekla je za "Avaz" da je cilj ove koalicije da "BiH učinimo demokratičnijom državom".

- Okupili smo se kako bismo, prije svega, spriječili manipulacije i nepravilnosti prilikom predstojećih izbora i stali ukraj izbornoj krađi. Cilj nam je da što više građana uključimo u ovaj proces kako bi oni posmatrali izborni proces i spriječili moguće zloupotrebe - kaže Trninić.

Birački spiskovi

Ona je pojasnila da ova koalicija želi educirati građane kako bi oni pratili izbornu administraciju i uvidjeli koliko je sam izborni proces transparentan.

- Svjesni smo izbornih manipulacija prilikom izbora. To se mora spriječiti i na tome ćemo uveliko raditi. U nekim općinama birački spiskovi još nisu ni transparentni u smislu da građani mogu vidjeti gdje uopće mogu glasati. Tu su moguće brojne nepravilnosti. Samo jedinstveni možemo spriječiti prevare. Izbori moraju biti pošteni - rekla je Trninić.

Pokradeni Radončić i Ivanić

Tokom izbora 2010. desila se brutalna izborna krađa. Tada je predsjedniku SBB-a Fahrudinu Radončiću, koji je bio kandidat za člana Predsjedništva BiH, u CIK-u poništeno 75.000 glasova. A Mladenu Ivaniću, predsjedniku PDP-a, poništeno je čak 90.000 glasova.  
 
Ko su članovi

Koaliciju za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" čine:

 

Centri civilnih inicijativa (CCI)
Omladinska agencija Sarajevo
Forum građana Tuzla
Centar za građansku suradnju Livno
Udruženje građana "Don" iz Prijedora
"Perpetuum mobile" iz Banje Luke
"Infohouse" iz Sarajeva

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.