BIH

Čaušević želi da progovori, panika u vrhu SDA!

Za petak zakazano saslušanje u Tužilaštvu BiH

M. AŠČIĆ

30.7.2014

 

Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koji je uhapšen u akciji kodnog naziva "Pandora", bit će ponovo saslušan krajem sedmice, u petak, u Tužilaštvu BiH, saznaje "Dnevni avaz" iz izvora bliskih ovoj pravosudnoj instituciji.

Nosio novac

Čaušević je lišen slobode prije mjesec i po, a ovo će biti njegovo prvo veliko saslušanje nakon što je osumnjičen da se nalazi na čelu kriminalne grupe koja je oštetila budžet BiH za oko dvije i po milijarde KM.
 
Čaušević je do sada u Tužilaštvu BiH saslušan samo jednom, i to nakon što je uhapšen 18. juna. No, za petak je u Tužilaštvu BiH zakazano glavno saslušanje, na kojem Čaušević, prema saznanjima "Avaza", namjerava odvezati jezik i progovoriti o svemu što zna o velikim ribama iz vrha SDA koje su uzimale novac s carina i tako punile crne stranačke fondove.

Navodno, Čaušević namjerava imenom i prezimenom prozvati visoke funkcionere SDA i neke državne poslanike iz ove stranke koji su učestvovali u protuzakonitom izvlačenju novca iz UIO preko nekih carinika u Sarajevu i Tuzli. Sumnja se, a to će Čaušević, izgleda, i potvrditi, da je veliki dio novca koje su oni nosili u Centralu stranke na kraju završio u njihovim privatnim džepovima.

Čvrsta odluka

Iz izvora bliskih Čauševiću rečeno nam je da je on čvrsto odlučio razotkriti svoje nalogodavce, ali da mnogi strahuju, pa čak i u Tužilaštvu BiH, šta bi on sve mogao reći i koga bi sve zbog njegovih riječi mogla zaboljeti glava.

- Čaušević je sada u takvoj situaciji da samo želi pričati i on hoće da sve iznese na sto. No, pitanje je koliko je to dobro za njega. Jer, sve što kaže može nanijeti veliku štetu i njemu. Ali, ako progovori, bit će onda svega. Vidjet ćemo šta će se desiti - tvrdi naš izvor.

Saslušano 40 svjedoka

U predmetu "Pandora" Tužilaštvo BiH već je saslušao oko 40 svjedoka, a planirano je da ukupno bude saslušano njih 80.

- Riječ je o svjedocima koji sarađuju s Tužilaštvom BiH. Kako jedne saslušavamo, tako oni otkrivaju imena ljudi koje mi naknadno pozivamo. Riječ je o ozbiljnom predmetu za koji je potrebno svjedočenje što više osoba - kaže naš izvor iz Tužilaštva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.