BIH

Špirić potvrdio političku trgovinu SDP-a i SNSD-a

Vijeće ministara odgodilo imenovanja čelnika institucija

A. DUČIĆ

31.7.2014

 

Kadrovske križaljke u državnim institucijama, koje su ranije tajno dogovorili SDP i SNSD, na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH, zbog nesuglasica između ove dvije koalicione stranke, nisu mogle biti realizirane.

Nezvanično, zapelo je na imenovanju čelnika Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH, gdje predsjednik SDP-a i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija želi instalirati svoje ljude.

No, zbog ove činjenice s dnevnog reda je skinut i prijedlog za potvrđivanje izbora Srđana Rajčevića za generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH, funkcije koja je data SNSD-u.

Ministar finansija BiH Nikola Špirić (SNSD) izjavio je jučer novinarima da nije bilo imenovanja "jer, nažalost, BiH počiva na pogodbama i ja sam protiv toga".

- Pitao sam kolege zašto procedura koja je završena nije tačka dnevnog reda, a traži se da se raspisuju konkursi i da se počiva na ucjenama. Ja sam protiv toga, ili će sve biti rađeno po proceduri ili će sve čekati. Ako neko kaže da nije spreman glasati, zašto će nam ta tačka dnevnog reda - upitao Špirić, aludirajući na ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžiju.

Špirić je istakao da se ne može reći: "Mi nećemo imenovati direktora RAK-a jer čekamo da se raspiše konkurs za poziciju za koju smo mi zainteresirani", čime je potvrdio političku trgovinu između SDP-a i SNSD-a.

- Oni koji misle da se pogađaju i da od svega prave buvljak, to mogu raditi, ali bez mene - istakao je ministar finansija BiH.

Osim navedenih, između ostalog su istekli i mandati čelnika Agencije za rad i  zapošljavanje, Direkcije za evropske integracije, Agencije za državnu službu te bh. agentima pri Evropskom sudu za ljudska prava Moniki Mijić i Zikreti Ibrahimović.

O Zupcu tek nakon stava Nezavisnog odbora

Na sjednici Vijeća ministara BiH donesena je odluka o tome kako će 10,1 milion KM izdvojen iz budžeta i prikupljen na donatorskim računima biti raspoređen za poplavljena područja.

Ministri su upoznati s informacijom o poduzetim aktivnostima po naredbi Tužilaštva BiH za provedbu istrage protiv direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zupca, kao i s informacijom SIPA-e u vezi s oduzimanjem pristupa tajnim podacima direktoru.

No, zaključeno je da će se Vijeće ministara o ovom pitanju izjasniti nakon što svoj stav utvrdi Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.