BIH

Početkom septembra dolazimo u Sarajevo!

Radnici opljačkanih firmi iz Tuzle najavili nove demonstracije

A. HADŽIĆ

1.8.2014

 


Radnici opljačkanih firmi Tuzlanskog kantona, predvođeni sindikatom „Solidarnost“, nakon prekjučerašnjih protesta u Tuzli, na kojim ih je bilo oko 1.000, zakazali su generalni radnički protest u Sarajevu!

Godišnji odmori

Poručuju da neće odustati od svojih zahtjeva upućenih lopovskoj vlasti SDP - SDA te da će ustrajati u borbi da odgovorni za pljačku njihovih firmi budu procesuirani.

Iako je bilo planirano da protesti u glavnom gradu budu održani 11. avgusta, nakon što su saznali da zbog kolektivnog godišnjeg odmora niko od predstavnika vlasti neće moći odgovoriti na njihova pitanja i zahtjeve, pomjereni su za početak septembra.  

Na optužbe predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Ismeta Bajramovića da su tuzlanski protesti bili u režiji politike, članovi „Solidarnosti“ poručuju da će se boriti za radna mjesta, koja su im oteli politika i kriminalci odnjegovani pod njenim skutima.
U toj borbi, kažu, neće biti prepreka, pa makar svi kolektivno bili hapšeni i proganjani. Tvrde da nemaju šta izgubiti.

Sindikalista Teufik Bajrić podsjeća da radnici „Poliolhema“ već četiri godine svake srijede organiziraju mirne proteste pred zgradom Kantonalnog suda i tužilaštva Tuzla i svake srijede traže pomoć državnih institucija da se stane ukraj kriminalu koji je urađen prodajom njihove firme poljskim nakupcima.

- Pitam Bajramovića zašto, ako se bori za radnička prava, barem jednom u ove četiri godine nije došao u Tuzlu da podrži naše proteste. Mi znamo odgovor - on je dio političke halke u Sarajevu koju nije briga za radničke, već samo za svoje interese. Čudi tolika odrođenost od radničkih interesa čovjeka koji je plaćen da se o njima brine - poručuje Bajrić.

Ekrem Ćerimić, sindikalista „Resod-Guminga“ iz Tuzle, upozorava da radnici ne bi svoja prava tražili na ulici da se politika brinula o državi i da je Bajramović radio svoj posao.

- To što Bajramović priča ustvari je strah njegovih političkih mentora koji se boje našeg organiziranja i izlaska na ulice u vrijeme predizborne kampanje. I trebaju se bojati, jer su neimaština i nepravda radnicima došli dogrla - kazao nam je Ćerimić.

Mujo Gavranović iz sindikata „Konjuha“ Živinice navodi da je Bajramović svoj sindikalni mandat potrošio isključivo na čuvanje leđa SDP-u i federalnom premijeru Nerminu Nikšiću (SDP).

 

Gavranović: Sindikalna klika

 

Nikšićev mandat

- Bajramović je čovjek SDP-a i on sve što radi, radi da odbrani premijera Nikšića. Ja ostajem pri svojoj ranijoj izjavi da su za Nikšića granice Federacije u Vogošći i Konjicu i da je sve ostalo za njega ničija zemlja. Znam kako radi ta političko-sindikalna klika u Sarajevu. Neka se samo provjeri koliko je Razvojna banka FBiH u Nikšićevom mandatu dala novca u TK - poručuje Gavranović.


Tanović: Bajramović je kum političkom braku SDA i SDP-a


- Političkom braku SDA i SDP-a u FBiH prvi kum je glavni sindikalni boss Ismet Bajramović. On je prvi poljubio ruku SDP-u kada je ova stranka preuzela vlast i do danas zastupa njihove, a ne naše interese. On u interesu političara na vlasti uništava ideju sindikalnog organiziranja. Da je pravi radnički lider, stao bi na čelo protesta i zastupao naše zahtjeve - poručuje Enes Tanović, sindikalista „Polihema“.

 


Tanović: Bajramović je sindikalni boss


  • Nas niko neće zaustaviti, ne bojimo se ni politike ni Bajramovićevog sindikata niti njihovih doušnika i skutonoša, poručuje Gavranović.



  • Za Nikšića su granice Federacije u Vogošći i Konjicu, sve ostalo za njega je ničija zemlja, rekao Gavranović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.