BIH

Nema kupaca ni za jeftine stanove

Turbulentno tržište nekretnina u BiH

A. NUHANOVIĆ

2.8.2014


Tržište stambenih nekretnina u Bosni i Hercegovini jedno je od turbulentnijih tržišta zbog snažnih promjena koje ovise o ekonomskom, socijalnom te političkom kontekstu našeg područja.

Iako su cijene posljednjih nekoliko godina smanjene i za 30 posto, potražnja za kupovinom krova nad glavom ili placa za izgradnju velikih tržnih centara ipak je relativno mala.

Negativan trend

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u našoj zemlji prošle godine izgrađena su 2.072 stana, što je za 30,4 posto manje nego  2012. godine.
Iz Agencije navode da je ukupna površina završenih stanova u 2013. godini iznosila 111.438 kvadratnih metara, te da su na kraju bila 2.772 nezavršena stana, što je za 15,5 posto manje nego u istom periodu 2012. godine.

Samo u entitetu Federacija BiH prošle godine zabilježen je nagli pad stambene izgradnje od skoro 50 posto, pokazuje analiza Privredne komore Federacije BiH (PKFBiH).
Evidentirano je i da oko 14.000 stambenih jedinica trenutno čeka kupca.

Razlozi ovakvih kretanja ukazuju na pad raspoloživog dohotka građana i nizak rast kredita, naglašavaju agenti prodaje. Ističu i da je otežano kreditiranje privatnih preduzeća, što je dodatno podstaklo negativan trend i kod nestambenih zgrada.

Najčešći kupci većinom dolaze iz zemalja koje tradicionalno kod nas borave i kao turisti. Prema tvrdnjama vlasnika agencija za nekretnine, veliki interes za kupovinu sve više pokazuju stranci, a među njima prednjače državljani Saudijske Arabije i Rusije, koji, osim stanova i kuća, kupuju zemljište i placeve.

Trgovac nekretninama iz firme "MS & Wood" kazao nam je da je ova kompanija, jedna od rijetkih, od početka godine prodala više od 20 stanova.

- Sudeći prema situaciji u prva tri mjeseca, prodaja i potražnja stanova je veća nego prethodne godine. Cijene se kreću od 1.800 KM po kvadratu, s tim da dajemo i popuste u zavisnosti od načina plaćanja - kazali su nam iz ove firme.  

Ipak, kod većine potražnja stanova po povoljnijim cijenama ne prati taj trend te je kupovina krova nad glavom za većinu i dalje nedostižan cilj.

- Cijene su od početka godine dosta pale po kvadratu, tako da se stanovi mogu kupiti po povoljnijim cijenama. Ljudi se najviše odlučuju za jeftinije i manje stanove da bi negdje živjeli, nije im bitna lokacija. To je dovelo do toga da je smanjen interes za kupovinu stanova u samom centru grada. Veoma malo kupaca zainteresirano je i za jeftine stanove - kazao je Senad Husić, urednik portala nekretnine.ba.

No, dodaje da ponuda, potražnja i formiranje cijena na ovoj vrsti tržišta zavisi od mnogo disciplina koje se međusobno isprepliću i ovisne su jedna o drugoj, te da kupci nailaze na brojne probleme kada se odlučuju za novi životni prostor.

Tako je za dobivanje građevinske dozvole potrebo čekati godinama, što odbija kupce, ali i investitore. Neke od njih su investiranje u nekretnine, spremnost banaka na davanje stambenih kredita, opće stanje na globalnom i lokalnom tržištu stambenih jedinica, platežna sposobnost stanovništva, arhitektura i lokacija...

Odabir nekretnina

Agenti prodaje nekretnina pojašnjavaju da se prilikom odabira nekretnine kao važni elementi izdvajaju i pristup saobraćajnoj strukturi i zelene površine, posebno kad je riječ o mladim bračnim parovima s djecom u ulozi potencijalnih kupaca.

Loša priprema nekretnine koja se nudi na prodaju, neadekvatna prezentacija, neinformiranost, emotivan pristup prodavača i kupca u pregovaračkom procesu su, s druge strane, vrlo česti subjektivni razlozi za neuspješnu prodaju.

U Sarajevu stanovi povoljniji nego u gradovima regiona


Na osnovu komparativne analize nominalnih vrijednosti stambenih objekata, u odnosu na zemlje u regionu, prosječna cijena kvadratnog metra u Sarajevu niža je nego u većini gradova u regionu.

Tako su u prosjeku stanovi u Sarajevu povoljniji za 24,57 posto nego u centru Beograda, za 36,13 posto nego u centru Zagreba i 50,14 posto nego u centru Ljubljane.

  • 14.000 stambenih jedinica trenutno čeka kupca

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.