BIH

Zgrada CIK-a bez policijske zaštite

Iako je to obaveza Ministarstva sigurnosti i agencija

S. DEGIRMENDŽIĆ

4.8.2014

 


Ministarstvo sigurnosti BiH, sa zamjenikom ministra Mladenom Ćavarom (SDP) na čelu, već treći mjesec ignorira svoju zakonsku obavezu da osigura policijsku zaštitu zgrade Centralne izborne komisije (CIK) BiH, saznaje „Dnevni avaz“.

Molotovljev koktel

Iako je Ministarstvo sigurnosti, kao glavni koordinator svih aktivnosti Odbora za sigurnost općih izbora 2014., odmah po raspisivanju izbora 15. maja trebalo odrediti koja će to policijska agencija obavljati 24-satni nadzor nad sjedištem CIK-a, do danas to nije učinjeno. Kako nam je potvrdio Suad Arnautović, član CIK-a i član Odbora u ime Komisije, ovakav nonšalantan i neodgovoran odnos ugrožava sigurnost izbornog procesa u BiH.

Zaštite objekta nema zbog toga što se policijske agencije ne mogu dogovoriti u čijoj je nadležnosti taj posao. U međuvremenu, u CIK-u ističu da svakodnevno imaju problema  s nepropisnim parkiranjem ispred njihove zgrade, a ranije je bilo i najave protesta od pojedinih građana.

- Ne možemo se mi još opterećivati time hoće li neko ispred CIK-a, u kojem su osim osoblja i svi izborni materijala i Centralni birački spisak, ostaviti automobil s eksplozivnim materijalom, ili gorivom, ili će baciti Molotovljev koktel na zgradu - kaže Arnautović.

Ističe da su Ministarstvu sigurnosti od maja do danas više puta slali urgencije i podsjećali ih na njihovu zakonsku obavezu. Ako uskoro ne dobiju policijsko osiguranje, ne samo sjedišta CIK-a nego i drugih prostora u kojima će se odvijati različiti procesi vezani uz izbore, u Komisiji razmišljaju da angažiraju privatnu zaštitarsku agenciju.

Važni procesi

Mladen Ćavar čak nije obavijestio CIK ni o tome je li realiziran zaključak s posljednje sjednice Odbora, da Ćavar održi hitan sastanak s direktorom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, direktorom Federalne uprave policije (FUP) i komesarom Kantona Sarajevo kako bi se riješilo pitanje osiguranja objekata.

- Mi još nemamo odgovor jesu li se sastali i šta su odlučili. To je jedan, zaista, nonšalantan i neodgovoran odnos prema ovako važnim procesima - kazao je Arnautović, dodajući da je s približavanjem izborne kampanje, a time i eventualnih sigurnosnih prijetnji, veoma važno da svi pravovremeno odrade svoj dio posla.


Šta mora štititi policija

Zgradu CIK-a
Skladište CIK-a
Glavni centar za brojanje
Proces štampanja i prijevoza glasačkog materijala

 

 

Članovi Odbora

Odbor za sigurnost općih izbora 2014. godine čine predstavnici CIK-a, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Granične policije, Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), MUP-a FBiH, MUP-a RS, Policije Distrikta Brčko i MUP-a KS. Glavni koordinator svih aktivnosti je Ministarstvo sigurnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.