BIH

Plasirali 209 miliona KM u prvoj polovini 2014.

Sanel Kusturica, direktor „Sparkasse banke"

Milica Kunarac

4.8.2014

 


Uprkos kompleksnoj makroekonomskoj situaciji u BiH, koju su dodatno pogoršale elementarne nepogode, mi smo i dalje uspjeli rasti i ostvarivati zacrtane ciljeve, s aktivom koja se približila bilansnoj sumi od milijardu maraka, kazao je u razgovoru za „Avaz" Sanel Kusturica, direktor „Sparkasse banke".

 

Kreditni rizici

 

On je istakao da su i u teškim situacijama zadržali stabilnost u poslovanju, što je rezultat odgovornog upravljanja kreditnim rizicima te pravovremenog reagiranja na prilike i prijetnje u okruženju.

Kako biste ocijenili poslovanje banke u prvoj polovini 2014. godine?

- Naša aktiva je porasla za 5,6 posto, a kapital za 8,5 posto u odnosu na isti period prošle godine. Dobit banke je, također, u skladu s planom i ona na kraju polugodišta iznosi 5,2 miliona KM, veća je za 14,2 posto u odnosu na isti period lani. Kada se uzme u obzir da smo u svim ključnim segmentima poslovanja ostvarili planirani rast u odnosu na kraj prošle godine, možemo biti zadovoljni.

Koliko iznose depoziti u prvoj polovini 2014. kao glavni pokazatelj povjerenja klijenata?

- Ovo je segment poslovanja kojim se posebno ponosimo. Ukupni depoziti klijenata na kraju prvog polugodišta ove godine iznose 589 miliona KM i veći su za 9,8 posto u odnosu na isti period 2013., dok su u odnosu na kraj prošle godine veći za 5,5 posto.

 

Aktivna politika

 

Dvije trećine tih depozita čine depoziti građana, što dovoljno govori o stepenu povjerenja stanovništva i reputacije koju banka uživa. Ukoliko posmatramo samo oročenu štednju građana, rast u odnosu na isti period u prošloj godini još je značajniji i iznosi 14,7 posto.

Kako ocjenjujete kreditnu aktivnost banke u prvih šest mjeseci?

- Ukoliko sagledamo ukupne kredite, mogu reći da je i ovdje trend zadovoljavajući, što pokazuje stanje kredita u iznosu od 820 miliona KM koje je za četiri posto veće u odnosu na isti period prošle godine. U prvom polugodištu 2014. plasirali smo novih 209 miliona KM, što je za 9,8 više nego godinu ranije. Raduje nas činjenica da smo uspjeli održati aktivnu kreditnu politiku prema pravnim licima i samim tim podržati privredni razvoj zemlje, što pokazuje i činjenica da odobreni krediti pravnim licima učestvuju s više od 66 posto u ukupnim novim plasmanima.

Možete li nešto reći o ponudi proizvoda i pogodnosti za klijente?


- Osim kvalitetne ponude kredita, izdvajam prve na tržištu u BiH - MasterCard kartice s tehnologijom beskontaktnog plaćanja, u svijetu poznate pod nazivom PayPass kartice, koje postaju dostupne našim klijentima već sredinom ovog mjeseca. Spomenut ću i jedinstvenu nadolazeću Direct debit uslugu, koja će omogućiti klijentima plaćanje režijskih računa i s varijabilnim mjesečnim iznosima bez obaveze njihovog dolaska u banku.


Kreirati inovativne ponude

U narednom periodu „Sparkasse banka" nastavit će s osluškivanjem potreba tržišta i kreiranjem ponude inovativnih kreditnih, štednih i transakcijskih proizvoda za građane i privredni sektor u skladu s modernim trendovima u bankarstvu.

- Smatram da ćemo uz kvalitetne interne resurse, dobru likvidnosnu i kapitalnu poziciju, poslovnu mrežu od 44 poslovnice te inovativne i atraktivne proizvode, s dobro strukturiranom podrškom “Erste” i “Sparkasse” grupacije, bez ikakve sumnje, uspjeti u ostvarenju planova i u budućnosti - dodao je Kusturica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.