BIH

Umjesto kriminala bivše, inspektori raskrinkali pljačku Čardžićeve uprave

Tražili istragu o radu PD-a pa otkrili svoj lopovluk

K. KEŠMER

7.8.2014

 

 


Na insistiranje Damira Čardžića (NSRzB), zastupnika u Skupštini KS, inspektori Porezne uprave FBiH pročešljali su dokumentaciju kantonalnog preduzeća "Poljoprivredno dobro Butmir".

Traženi računi

Naime, Čardžić je u nekoliko navrata u Skupštini KS tražio da inspekcija provjeri rad PD-a u posljednjih pet godina da bi se otkrio navodni dugogodišnji kriminal.

Međutim, prema svemu sudeći, njegov zahtjev je, umjesto da otkrije nepravilnosti u radu prošle uprave s Mirsadom Memiševićem na čelu, otkrio nezakonitosti u radu kadrova koje je sam Čardžić instalirao, predvođenih njegovim prijateljem, pjevačem Amirom Karahasanovićem (NSRzB).

Inspektori Porezne uprave dva mjeseca pregledali su dokumente preduzeća.
 
- Pregledan je svaki račun, svaki papir. Međutim, sve je bilo čisto do momenta kada je Karahasanović postavljen za v. d. direktora. Uočeno je da je on sebi i ostalim članovima Uprave retroaktivno isplaćivao akontacije, a nije dostavljao izvještaje niti je plaćao porez i doprinose. Tako je PD-u nanio štetu od skoro 10.000 KM koje moramo uplatiti na ime zateznih kamata, a moramo uplatiti i kaznu od 1.000 KM - kazali su nam iz preduzeća.

Bez izvještaja

Radnicima predstavlja problem i to što je Karahasanović ponovo vraćen na poziciju v. d. direktora i što je blokirao račune firme.

- Ponovo se može dogoditi isto ili gore. On opet raspolaže novcem preduzeća i isplaćuje sebi i svojim članovima Uprave akontacije, a za njih ne dostavlja nikakav izvještaj. Preduzeće posluje pod teškim okolnostima, ali se trudimo da proizvodnja ne ispašta - dodaju iz PD-a.

 

Faksimil prekršajnog naloga

 

Karahasanović tražio bilo kakav posao

Na jednom od ročišta na Općinskom sudu koji se vodi zbog nezakonitog imenovanja Uprave iz NSRzB-a, kako kažu uposlenici, Karahasanović je tražio nagodbu, pa kasnije čak i bilo kakav posao u PD-u.

- On je kazao da mu je egzistencija ugrožena te molio za bilo kakav posao. Mi smo mu rekli da nemamo upražnjeno mjesto, a i da ima, za to treba odluka Uprave. Rekao je da on može sve srediti za 20 minuta s Upravom i s Vladom KS da bi se uposlio. Mi smo to odbili - ističu uposlenici.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.