BIH

Hava Tatarević: Zna se ko mi je pobio sinove!

Danas nova bitka za vraćanje invalidnine majci iz Prijedora

J. G.

11.8.2014

 

Hava Tatarević iz Zecova kod Prijedora, koja je prošlog mjeseca ukopala kosti šestorice sinova Nishada (18), Zijada (20), Zilhada (23), Nihada (24), Sejada (29) i Senada (31) te supruga Muharema, danas će početi još jednu bitku protiv birokratije iz Banje Luke, odnosno Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, koje joj je ukinulo porodičnu invalidninu!

Dokaz je Tomašica

Ministarstvo je, naime, skandaloznim rješenjem zaključilo da nisu tačno utvrđene sve pravno relevantne činjenice u vezi s okolnostima pod kojima su u julu 1992. godine ubijeni otac i šestorica sinova Tatarević. Jer, sumnjaju u Ministrastvu u RS, "navedene osobe 23. jula 1992. odvele su nepoznate uniformirane osobe i od tada im se gubi svaki trag" te se traži da se u ponovnom postupku utvrdi je li u Zecovima kritičnog dana bilo ratnih operacija i jesu li Havini sinovi i suprug stradali u ratnim operacijama ili ih je ubio neko drugi". Praktično, od Have Tatarević traži se da dokaže kako su joj djeca ubijena!?

 

Hava Tatarević: Nastavlja borbu

 

- Borit ću se do kraja da dobijem ono što i zaslužujem. Ne mogu mi to tek tako uraditi. Da mi pobiju djecu i da mi ne daju invalidninu. Neka to izbace iz glave! Naravno da ću tražiti svoja prava sve dok ih ne ostvarim - rekla nam je jučer 76-godišnja majka Hava, koja će pred lokalne službe zadužene za prijem njene žalbe, povesti i svjedoke - sina Semira i Hidajeta Horozovića.

 

12 osoba pravosnažno osuđeno za zločin u Prijedoru

Žalba na rješenje koje je Ministarstvo donijelo još u januaru, majka Hava tek je nedavno dobila, jer službe u Republici Srpsjoj, navodno, nisu znale gdje živi majka kojoj je srpska vojska pobila sinove i supruga.

- Evo, mogu li živjeti od 150 KM? Vidite kakvi su i šta su, šta mi rade. Kako i od čega ću živjeti? Pobili su mi djecu! Zar im nije dovoljna masovna grobnica Tomašica da se dokaže zločin? Zna se ko ih je odveo. Četnik ih je odveo, četnik ih je i pobio. Šta sad hoće od mene? Tomašica im je dokaz, imaju sve papire... Svi su vidjeli šta se ovdje dešavalo, bili su očevici. Ne može se to sakriti. Ja mogu njima odvesti 1.000 svjedoka ako im treba da dobijem makar invalidninu od koje ću živjeti - govori nam majka Hava, kojoj je sramotni dokument iz Banje Luke dodatno narušio zdravlje i zagorčao ionako tešku svakodnevicu.

 

U optužnici Haškog tribunala Radovan Karadžić tereti se, između ostalog, za genocid u Prijedoru

 

Hafiba Burnić govori nam kako, jednostavno, ne može vjerovati da je ovakva, surova sudbina snašla njenu sestru Havu.

- Ne znam kako se bori sa svime što ju je snašlo. Jadna, toliko joj je sinova ubijeno i sad mora dokazivati njihovu smrt. Ne znam kako će to podnijeti - kaže Burnić, čiji je sin Fuad pronađen zajedno s Havinim sinovima u Tomašici.

Sudbin Musić iz Udruženja logoraša "Prijedor '92", ističući da je grobnica Tomašica dovoljan dokaz o zločinu, prokomentirao je:

- Hvala Bogu da je na kraju zemlja bosanska izbacila iz svoje grude 435 žrtava genocida kako bi se utvrdila puna istina.

Van pameti

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice", ogorčena je ukidanjem porodične invalidnine Havi Tatarević.

 

Mehmedović: To su politike


- Prvo su nas ubijali, ali poslije toga za nas, preživjele, najveća borba je dokazivanje istine. Šta još treba da dokaže majka Hava, koja je izgubila svojih šest sinova i supruga? Kao da je ona stajala i naređivala da joj ubijaju djecu. Stvarno, to je van svake pameti. To ne može ljudski um pomisliti, a kamoli učiniti. Ništa nije isključeno da se sutra takvo nešto desi i drugim majkama. To je sramotno. To su neke politike - kaže Mehmedović za "Avaz".

Od čega ću živjeti
- Mogu li živjeti od 150 KM? Vidite kakvi su i šta su, šta mi rade. Kako i od čega ću živjeti? Pobili su mi djecu! Zar im nije dovoljna Tomašica - ogorčena je Hava.

Tadić, Žigić, Stakić

Prvi haški osuđenik za zločine u Prijedoru je Duško Tadić, koji je, u međuvremenu, oslobođen. Zločinac Zoran Žigić izlazi na slobodu u septembru. U zatvoru će ostati samo Milomir Stakić, predsjednik Kriznog štaba općine Prijedor 1992. godine, jer je osuđen na 40 godina zatvora.


U proceduri Hava nije ni dobila odgovor na žalbu

- Osnovni sud u Prijedoru priznao je svojevremeno da je ubijen samo jedan Havin sin te je donio rješenje kojim se proglašavaju civilnim žrtvama. Na osnovu tog rješenja podnijela je zahtjev za porodičnu invalidninu i stekla pravo 2008. godine.  

Na ukidanje invalidnine Hava se žalila, ali je službenik Ministarstva za boračko-invalidsku zaštitu RS, umjesto da joj odgovori na žalbu, donio novo, i to konačno rješenje, protiv kojeg joj ne dozvoljava čak ni pokretanje žalbe ni upravnog postupka.

 

Musić: Praksa i ubuduće

 

Time joj se oduzima pravo, procedura se vraća na početak i ona mora utvrđivati i dokazivati kako su njena djeca ubijena, uz svjedoke - ispričao nam je Musić proceduru koju je Hava Tatarević morala ispoštovati.

On dodaje:

- Očito je da će ovo biti praksa i ubuduće, ne samo kod Have, plašim se da će izvršiti reviziju svih rješenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.