BIH

Političari na vlasti moraju se promijeniti

Adis Arapović, politički analitičar iz CCI-ja

S. DEGIRMENDŽIĆ

12.8.2014

 

Vlasti u BiH proteklih osam, a naročito posljednje četiri godine dovele su zemlju u političku, ekonomsku i socijalnu blokadu te nisu ispunile nijedan od zahtjeva koje građani i nevladin sektor pred njih postavljaju godinama.

Samo nazadovanje

Ocijenio je ovo u razgovoru za "Dnevni avaz" Adis Arapović, politički analitičar i projekt menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI).

Ova organizacija je zajedno s ostalim članicama nevladinog sektora još 2006. godine kroz dokument "Građanska platforma" utvrdila listu 12 ključnih problema koje su vlasti trebale riješiti.

 

500.000 građana potpisalo dokument

 

Arapović podsjeća da je tada svoj potpis na taj dokument stavilo više od 500.000 građana BiH, no tada izabrane vlasti, ali i one iz 2010. godine, oglušile su se na zahtjeve birača i do danas nisu uradile ništa na njihovom rješavanju.

- Jedan od ciljeva i zahtjeva bio je i dobivanje kandidatskog statusa BiH prema EU integracijama. Evo, prođe osam godina, a mi se ne pomaknusmo. Gotovo ni na jednom polju nisu se desili izraženi iskoraci, naprotiv, na nizu primjera možemo dokazati nazadovanje. Objektivno, političke elite koje su upravljale ovom zemljom proteklih osam godina nisu opravdale povjerenje dato im 2006., a posebno na izborima 2010. godine. To se, definitivno, mora promijeniti - ističe Arapović.

Prošli vozovi

Iste zahtjeve građani imaju i uoči ovogodišnjih oktobarskih izbora, kaže Arapović, no smatra da sadašnja garnitura vlasti nije dorasla njihovom ispunjenju.

- Osam godina smo potrošili mrcvareći se oko perifernih stvari, a pored nas su prošli beskonačni vozovi prilika, i ekonomskih, i političkih, i raznih drugih. Konačno se mora promijeniti kurs, ali promjena kursa se ne može desiti s postojećim političarima na vlasti, oni se moraju promijeniti - naglašava Arapović.

Potpuni debakl

- Mi od 2006. godine govorimo o potrebi otvaranja 150.000 radnih mjesta kao o minimumu za prosperitet i socijalnu stabilnost, a sadašnja vlast nas je dovela do toga da od 2010. do danas imamo 40.000 manje radnih mjesta, što je potpuni debakl. Ostali zahtjevi iz "Građanske platforme" su preporuka za onu vlast koja će konačno početi raditi u interesu države i građana, a ne u svom interesu, jer to nisu utopijski ciljevi, to su zahtjevi koji su mogli biti ispunjeni da se radilo na pravi i pošten način - potcrtao je Arapović.
 
Neispunjeni zahtjevi iz "Građanske platforme"

da se otvori 150.000 radnih mjesta u BiH
da se poveća iznos minimalne penzije
da se iskorijeni ekstremno siromaštvo u BiH
da svaki građanin u BiH ima pristup osnovnoj zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti
da se osigura dostojanstven standard života na selu
da BiH bude zemlja jednakih mogućnosti za mlade ljude
da se smanje troškovi administracije
da se okonča reforma sistema obrazovanja u BiH
da se smanji nivo korupcije u BiH
da BiH ispuni uvjete za stjecanje statusa kandidata za članstvo u EU
da javna preduzeća budu bolje regulirana i efikasnija u pružanju usluga
da se udvostruče direktna strana ulaganja



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.