BIH

Obama mora imenovati specijalnog izaslanika za BiH

U Kongres upućen prijedlog rezolucije

S. NUMANOVIĆ

13.8.2014


Predsjednik SAD Barak Obama (Barack) treba imenovati svog specijalnog izaslanika za Balkan. On u roku od godinu mora izvršiti svojevrsnu inventuru Dejtonskog sporazuma i pred oba doma američkog parlamenta podnijeti izvještaj.

 

Sva preduzeća u državnom vlasništvu moraju biti privatizirana na način da građani imaju najviše koristi od toga.

 

Mora se ustanoviti šta je dobro, a šta loše u provedbi Dejtona te izvršiti reforma BiH. Ona mora poći od dejtonske strukture BiH te na tim temeljima graditi modernu i demokratsku državu, koja će biti integrirana u Evropsku uniju i NATO.

Ovo je suština rezolucije koju je donjem domu američkog parlamenta - Kongresu podnijela demokratska poslanica iz Kalifornije Dženis Han (Jenice Hahn). U Senatu, gornjem domu, u proceduri je gotovo identična rezolucija senatora hrvatskog porijekla Marka Begića.

 

 Han: Upozorenje na RS


U obje se rezolucije zahtijevaju imenovanje specijalnog izaslanika predsjednika SAD za BiH i revizija Dejtona.

U prijedlogu rezolucije ističe se da je od suštinskog značaja za SAD da BiH i dalje bude suverena i cjelovita, međunarodno priznata država koja se sastoji od dva entiteta te koja počiva na principima zapadne demokratije i slobodnog tržišta.

Ističe se da je današnja BiH suočena sa separatizmom RS, koji se u prijedlogu rezolucije osuđuje, te se zahtijeva da Federacija profunkcionira da bi cijela BiH funkcionirala.

Insistira se i na važnosti socijalne države te posebno razvijenosti nevladinog sektora.

Prvi stav

Odmah na početku teksta rezolucije navodi se da SAD „još jednom ističu punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu te pravnom kontinuitetu BiH u okvirima njenih međunarodno priznatih granica".  

Prava Hrvata

Ističe se da se prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u cijelosti moraju poštivati, bez obzira na njihov broj, te da je obaveza BiH da se provede presuda „Sejdić-Finci".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.