BIH

Vlada FBiH ništa ne poduzima na raskidu ugovora s INA-MOL-om

Dok je Hrvatska pred Sudom u Parizu započela postupak

Autor:A. DUČIĆ

13.8.2014

 

Ishod arbitražnog postupka u tužbi Vlade Hrvatske protiv mađarskog MOL-a, koji je prekjučer započeo u Arbitražnom sudu Međunarodne trgovačke komore u Parizu, kojim se traži poništavanje ugovora iz 2009. godine o upravljačkim pravima u hrvatskoj kompaniji INA, prema svemu sudeći, neće imati posljedice na ugovor o dokapitalizaciji "Energopetrola" u BiH.

Sve stoji

Kazali su to za "Avaz" izvori u Vladi FBiH bliski ovoj problematici. Tvrde da federalna vlast, ako želi osporiti štetan ugovor o dokapitalizaciji "Energopetrola" s konzorcijem INA-MOL potpisan 2006. godine, mora pokrenuti sličnu arbitražu kao što je to uradila Hrvatska. Međutim, takav potez još nije na vidiku.

 

32 miliona KM težak kriminal u aferi "Energopetrol"

 

Naime, Hrvatska na osnovu presude protiv Ive Sanadera traži raskid ugovora s MOL-om, koji je potpisao ovaj nekadašnji njen premijer, jer ga smatra nezakonitim. Kao što je poznato, Sanaderu je presuđeno za uzimanje mita od predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija, nakon čega su upravljačka prava INA-e prepuštena Mađarima.

Osam optuženih

S druge strane, u Općinskom sudu Sarajevo vodi se proces u krivičnom postupku protiv bivšeg premijera FBiH Nedžada Brankovića (SDA) i još osam optuženih za kriminal težak 32 miliona KM u aferi "Energopetrol", a naredno ročite zakazano je za 1. septembar.

Optuženi se u ovom predmetu terete da su sklapanjem ugovora o dokapitalizaciji s INA-MOL-om izazvali posljedice prema kojima je ovaj konzorcij došao do ekstraprofita, dok je državi nanesena šteta.

Isplata štete


Kako nam je rečeno u Vladi FBiH, arbitražni postupak koji je hrvatsko-mađarski konzorcij pokrenuo protiv Federacije da bi se osigurao od isplate štete zbog tužbi svojih radnika još je u mirovanju, i to do 7. oktobra.

A u kojoj mjeri je za državu bio štetan ugovor o dokapitalizaciji "Energopetrola", govori i činjenica da je INA-MOL postavljen u povlašteni položaj da od Federacije može naplatiti iznose radničkih tužbi, iako su većinski vlasnik "Energopetrola".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.