BIH

Radnici spremaju tužbu protiv Džindića

Uprava "Pretisa" na sastanku sa Sindikatom

E. Trako

13.8.2014

 

Članovi novoimenovane Uprave preduzeća "Pretis" u Vogošći održali su jučer sastanak s dopredsjednikom Sindikata metalaca FBiH Bajrom Melezom. Iako je sastanak organiziran zbog otpuštanja radnika iz sektora održavanja, niko od njih nije prisustvovao razgovoru jer im je odlukom vršioca dužnosti direktora Nermina Džindića (SDA) zabranjen prilazak preduzeću.

 

 

Podsjetimo, radnici su od 8. avgusta u nemilosti Džindića i nove uprave, kada je na sjednici Nadzornog odbora, bez ikakvog obrazloženja, donesena odluka o otkazima.

 

Reagiranje Uprave  
Iz Uprave "Pretisa" reagirali su na oglašavanje otpuštenih radnika u našem listu. Navode da je Nadzorni odbor na sjednici 6. avgusta, nakon razmatranja izvještaja o 20 primljenih radnika na neodređeno vrijeme, obavezao Upravu da zbog teškoća u osiguranju finansijske likvidnosti, kao i neadekvatne uposlenosti i doprinosa donese odluku o otkazu ugovora o radu za 14 radnika.

 

Predstavnici medija jučer su nakon sastanka ostali uskraćeni za bilo kakve izjave.

- Nema niko u zgradi zainteresiran da vam bilo šta kaže. Morate se udaljiti od zgrade - upozorio nas je službenik na ulazu u Upravu "Pretisa".

Melez je situaciju u "Pretisu" nazvao specifičnom jer, kako je kazao za "Avaz", tek sad na površinu izlaze korijeni lošeg poslovanja bivšeg menadžmenta.

- Sindikat "Pretisa" od Vlade FBiH odavno traži da se smanji administracija, a da se poveća broj radnika u proizvodnom sektoru. Mi se zalažemo da nijedan radnik proizvodnje ne smije dobiti otkaz. Slažemo se s "rezanjem" administracije. Tu je uprava pogriješila - pojašnjava Melez.

Grupa otpuštenih radnika i jučer se okupila, ali izvan kruga preduzeća.

Samir Lokvančić, šef održavanja mašina u "Pretisu", u izjavi za "Avaz" kazao je da je njegova i budućnost otpuštenih kolega neizvjesna.

- Spremamo tužbu protiv Džindića i njegovih saradnika. Ljudi više nemaju snage, ogroman pritisak vrši se na sve nas. Ovi koji su ostali da rade, strahuju za svoj posao, da se i oni sutra ne nađu na ulici - kaže Lokvančić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.