BIH

Poljoprivrednici traže smjenu Hrenovice

Zbog kašnjenja isplate poticaja u KS

A. Nu.

14.8.2014

 


Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH, za teško stanje u poljoprivredi koja se našla na koljenima optužio je Jerka Ivankovića Lijanovića (NSRzB), aktuelnog federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Istaknuo je i da je ovo udruženje podnijelo inicijativu Skupštini KS za smjenu Emira Hrenovice (NSRzB), kantonalnog ministra privrede, kao i da zahtijevaju imenovanje sposobnijeg ministra, koji će sanirati dosadašnju štetu.

Povod za smjenu je, kako je Bićo kazao na jučerašnjoj konferenciji za novinare, nedonošenje odluke o ostvarivanju i načinu isplate poticaja poljoprivrednicima KS, koja kasni već osam mjeseci.  

Istaknuo je da će u ponedjeljak, 18. avgusta, organizirati protest ispred zgrade KS ukoliko Skupština KS ne pokrene inicijativu za hrenovicinu smjenu.

I poljoprivrednici Unsko-sanskog kantona (USK) najavili su za ponedjeljak blokadu graničnog prijelaza Izačić. Traže hitnu isplatu poticaja za posljednji kvartal prošle i dva kvartala ove godine.


Dug za poticaje

FBiH 67 miliona KM

KS 3,7 miliona KM

USK 8 miliona KM

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.