BIH

Havina borba s birokratijom mogla bi potrajati mjesecima

Nakon sramnog rješenja o ukidanju porodične invalidnine

Redakcija

14.8.2014

 

Nekoliko dana nakon što je majci Havi Tatarević iz Zecova iz Prijedora, koja je 20. jula ukopala šestoricu sinova i supruga čije su kosti ekshumirane u Tomašici, dostavljeno sramno rješenje o ukidanju porodične invalidnine, uputili su pojašnjenje iz resornog ministarstva Vlade RS, koje je taj dokument i donijelo.

Ponovni postupak

- Ukoliko se u ponovnom postupku sa sigurnošću utvrdi da su članovi porodice Have Tatarević stradali kao civilne žrtve rata, bit će joj priznato pravo na civilnu porodičnu invalidninu od momenta kada je ukinuto prvostepeno rješenje - rečeno je jučer "Dnevnom avazu" u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Ponovno odlučivanje
Zahtjevom od 1. novembra 2007. godine Hava Tatarević zatražila je da joj se prizna pravo na porodičnu civilnu invalidninu po osnovu poginulog muža Muharema i šestorice sinova. Rješenjem prvostepenog organa priznato joj je pravo na invalidninu u visini od 40 posto od osnovice, na šta je ona uložila žalbu.
- Žalba je odbijena, a u postupku revizije prvostepeno rješenje je ukinuto i predmet vraćen na ponovno odlučivanje, jer je ocijenjeno da nisu sa sigurnošću utvrđene činjenice da li su članovi porodice Tatarević nastradali kao civilne žrtve rata - navode iz Ministarstva.

 

Šestoricu braće Tatarević - Nishada (18), Zijada (20), Zilhada (23), Nihada (24), Sejada (29) i Senada (31) te njihovog oca Muharema (56) agresorski zločinci mučki su ubili 23. jula 1993. godine, a Hava je za njihovim kostima tragala više od dvije decenije.

Ali, uprkos tome, u resornom entitetskom ministarstvu navode da se pravo na porodičnu civilnu invalidninu zakonski može priznati "samo ukoliko su članovi porodice stradali od ratnih dejstava ili pripadnika vojske, a ne u situaciji ako je stradanje posljedica krivičnog djela ili oružanih sukoba".

- U obrazloženju posljednjeg rješenja dato je uputstvo nadležnom sudu u Prijedoru o tome koje se činjenice moraju ponovo utvrditi da bi bio ispoštovan Zakon o zaštiti civilnih žrtava rata - navode u Ministarstvu.

Podnijela žalbu

Hava Tatarević je na ovakvo rješenje podnijela žalbu, čime je započela novu bitku s birokratijom, koja bi, prema riječima nekih od aktivista za ljudska prava koji budno prate ovaj slučaj, mogla trajati mjesecima.

Ni jučer nismo uspjeli stupiti u kontakt s resornim ministrom Petrom Đokićem, koji je ove sedmice na odmoru. Na potanje je li riječ o tehničkom propustu ukoliko je ovakva odluka donesena prije nego što je Hava Tatarević ukopala svoje članove porodice, a njoj je dostavljena nakon toga, nije mogao odgovoriti ni Ramiz Salkić (SDA), potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

- Odgovor očekujem od premijerke RS Željke Cvijanović, kojoj sam se službeno i pismeno obratio - naveo je Salkić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.