BIH

Osuđeni zbog svjedočenja Bošnjaka kojeg je Karadžić pomilovao u ratu!?

Nakon nepravomoćne presude Semiru Alukiću i Fikretu Hirkiću

M. DEDIĆ

15.8.2014

 

Jasminka Alukić i Sakiba Hirkić, supruge Semira Alukića i Fikreta Hirkića koje je Okružni sud u Banjoj Luci 17. jula ove godine nepravomoćno osudio na 12 odnosno sedam godina zatvora zbog zločina nad srpskim civilima 1992. u Kozarcu i Podgrađu kod Prijedora, uvjereni su da njihovi supružnici nisu počinili navedena djela.

Viša instanca

Iako je od presude Sudskog vijeća s Olgom Pantić na čelu prošao skoro mjesec, još su u šoku zbog takvog dijeljenja pravde. Alukić i Hirkić su u pritvoru od 16. maja 2013. i čekaju na pravomoćnost presude.

 

1.000 Bošnjaka ubijeno 1993.

 

- Semir i Fikret osuđeni su zahvaljujući izjavi samo jednog svjedoka, i to Bošnjaka koji je imao interes da laže, jer je i u ratu sarađivao sa srpskom vlašću. Sudsko vijeće nije prihvatilo nijednog svjedoka odbrane, što je nevjerovatno - kažu Jasminka i Sakiba.

Alukić i Hirkić proglašeni su krivima za ubistvo dvojice srpskih civila i pokušaja ubistva još dva.

- Slučaj za koji su osudili naše muževe srpska vlast je istraživala 1993. godine, kada se grupa Kozarčana koja se nakon pokolja Bošnjaka u ovom mjestu, kada je ubijeno 1.100 osoba, krila po šumama iznad sela i predala srpskoj vojsci. Ta je grupa, da spasi sebe, optužila 17 Bošnjaka, među njima i Samira i Fikreta, koji su uspjeli te 1993. pobjeći u Hrvatsku - ističu Jasminka Alukić i Sakiba Hirkić.

 

Fikretu Hirkiću srpska vojska je tokom rata ubila trojicu braće: Ismeta, Rifeta i Šefika na Korićanskim stijenama 1992., dok su roditelji Semira Alukića Jusuf i Adila zapaljeni 1992. u Kozarcu.

 

One se nadaju da će viša sudska instanca pravilno sagledati propuste koje je načinio banjalučki sud, ali dodaju da će pravdu, ako bude neophodno, tjerati do evropskih sudskih instanci.

Osuda komšija

Bošnjak Z. Č., star 48 godina, koji je svjedočio protiv Alukića i Hirkića, danas živi u Ilijašu, a radi u Sarajevu. Iz Kozarca je pobjegao i nije se vraćao nakon rata, po svemu sudeći, u strahu od osude dojučerašnjih komšija. Ratni zločinac Radovan Karadžić je kao tadašnji predsjednik RS pomilovao Z. Č., nakon čega je on napustio Kozarac i otišao u Njemačku.

Advokat dvojice Kozarčana Adil Draganović kaže da mu još nije stigao pisani otpravak presude te da će, nakon što ga dobije i pomno iščita, uputiti žalbu Vrhovnom sudu RS.

Providan pokušaj izmjene karaktera rata

 

Duratović: Brojne presude 

Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša "Prijedor 92", ističe da se presudom Alukiću i Hirkiću nastoji kroz pravnu praksu u RS događaje na području Prijedora predstaviti u sasvim drugom svjetlu od onog dobro poznatog cijelom svijetu - da su u tom gradu počinjeni stravični zločini protiv čovječnosti s jasnim obilježjima genocida.

- Ovo je providan pokušaj da se izmijeni postojeća slika o karakteru rata u BiH i Prijedoru, koja je potvrđena van razumne sumnje brojnim presudama u Hagu i Sudu BiH, pa čak i na sudovima u RS - kaže Duratović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.