BIH

Atik džamija danas svečano otvara vrata vjernicima

Završena obnova najstarijeg vjerskog objekta u Semberiji

E. M.

16.8.2014


U Bijeljini će danas biti svečano otvorena Sultan Sulejmanova ili Atik džamija, najstariji  vjerski objekt na području Posavine i Semberije i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Svečanom otvorenju prisustvovat će reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, muftije, glavni imami i imami te zvaničnici iz javnog, političkog i kulturnog života BiH i okruženja.

Džamija je izgrađena oko 1550. godine, a u arhivu u Ankari zapisano je da je sultan Sulejman I Veličanstveni za njeno održavanje uvakufio carske ćifluke u Kanjiži. Atik džamija srušena je 13. marta 1993., kada i svih pet bijeljinskih džamija.

 

Uređena je i unutrašnjost džamije

 

Njihova obnova počela je u decembru 2002., a od kraja 2005. Atik džamija je u upotrebi, dok su ostale u završnoj fazi gradnje. Nakon konačnog dovršetka radova na ogradi i haremu džamije te dodatnog uređenja unutrašnjosti, svečanim otvorenjem Atik džamija postat će vakufom Islamske zajednice i svih bh. muslimana.

Pred velikim brojem vjernika u Atik džamiji jučer je džuma-namaz predvodio i hutbu držao donedavni muftija vojni Ismail ef. Smajlović. Iza akšama proučen je mevlud, nakon kojeg su najzaslužnijima koji su pomogli završnu fazu obnove uručene zahvalnice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.