BIH

Zatražit će i sudsku zaštitu svojih prava

Uprava HKD "Napredak" zabrinuta zbog poteza KCUS-a

S. D.

16.8.2014


Središnja uprava Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" na vanrednoj sjednici izrazila je zabrinutost zbog odluke Uprave Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) da putem javnog poziva objavljenog prošle sedmice iznajmi zgradu nekadašnje Očne klinike.

 

Poslati pismo

 

Za taj objekt "Napredak" tvrdi da je njihovo vlasništvo, u kojem je nekada bio đački dom (konvikt), oduzet tom društvu nakon Drugog svjetskog rata.

Uprava Društva stoga je odlučila poslati pismo generalnom direktoru i Upravnom odboru KCUS-a, ali i drugim nadležnim institucijama.

- Tražit ćemo povlačenje javnog poziva i predavanje konvikta "Napretku" uz godišnju nadoknadu od 1 KM, kako omogućuju sadašnji propisi. Takvu je odluku donio Upravni odbor KCUS-a 24. veljače 2011., a potvrdio je i novi Upravni odbor na svojoj sjednici od 28. veljače 2012. - jedan je od zaključaka Uprave "Napretka".

Iako u BiH još nije donesen zakon o restituciji, Uprava Društva je zaključila da je pokušaj KCUS-a da iznajmi spornu zgradu protivan Zakonu o stvarnim pravima, a kojim je, kako navode, regulirano da se u slučaju oduzete imovine zabranjuje davanje u zakup i drugo raspolaganje takvim prostorom.

 

Pravne posljedice

 

Ugovor koji KCUS nudi eventualnim zakupcima također smatraju ništavnim.

 

KCUS: Iznajmljuju zgradu nekadašnje Očne klinike

 

- Takav ugovor ne proizvodi pravne posljedice, smatra se da nije nikada ni postojao, a s naše strane ćemo po potrebi pristupiti sudskoj zaštiti, koji postupci će izazvati ne samo ozbiljnije sudske troškove već će prouzročiti i šire reperkusije - zaključila je Uprava "Napretka".

Ne politizirati problem

Na sjednici je ponovljeno da su "Napredak" i njegov predsjednik godinama pozitivno i dijaloški radili, ne samo u ovom slučaju nego u svemu, i da žele da se ovo pitanje ne politizira, a pogotovo da se ne diže na nacionalni nivo. Istaknuto je da "Napredak" želi i dalje tako djelovati, ali će se odlučno boriti da vrati konvikt.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.