BIH

Dugo će proći, a da se nećemo ohavizati koliko smo izgubili

Abdulah Sidran o odlasku Sulejmana Kupusovića

A. ISLAMAGIĆ–MULAHMETOVIĆ

18.8.2014

 

Među ljudima od teatra ima mnogo pametnog, lijepog i poštenog svijeta, a među svima njima na samom vrhu svih naših oštrih mjerila stolovao je kao kad stoluje kralj naš Sulejman Kupusović Sule. Ovo su riječi koje je naš akademik Abdulah Sidran jučer smogao izgovoriti nakon smrti velikog bosanskohercegovačkog reditelja Sulejmana Kupusovića, koji je umro u petak navečer u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Stručno mišljenje

Godine će pokazati koliko će faliti njegov vrijedni rad, tvrdi akademik.

- Dugo će proći, a da se nećemo ohavizati koliko smo izgubili - govori Sidran.

Njegovo višedecenijsko djelovanje punom parom na kulturnom nebu BiH od neprocjenjivog je značaja i zbog činjenice da je posebnu pažnju pridavao domaćim autorima, pa je nerijetko i vrlo otvoreno zamjerao kolegama koji su svoje vrijeme poklanjali stranim tekstopiscima.

Na samom vrhu svih naših oštrih mjerila stolovao je kao kad stoluje kralj naš Sulejman Kupusović Sule

 

 

- Bez njega ne bi postojao domaći tekst u teatru. Neki od njegovih kolega trideset godina nisu igrali nijednog domaćeg autora, a od stranih su postavljali samo one koji su već bili provjereni na Brodveju, u Londonu ili Parizu. Pregledaju, pa postave i nisu mogli fuliti nikako. To su takvi režiseri da nikada nisu spremni ni na kakav rizik, a Sule je uvijek ulazio u rizik i izlazio kao pobjednik - ističe Sidran.

Zadugo ćemo, smatra najveći živući bh. književnik, počekati i da se nađe reditelj sposoban da tako jednako udovolji i publici i najstrožijim kritičarima struke.

- Od svega najvažnijom činila mi se svih ovih četrdesetak godina njegova sposobnost da pomiri često suprotstavljena gledišta publike i struke. On je znao to pomiriti. Znao je napraviti da u stručnom smislu predstava bude vrhunska, a i da da dovoljno ljepote običnom narodu koji nije od te struke - pojašnjava akademik.

Novije vrijeme

„U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce“ Abdulaha Sidrana bila je jedna od posljednjih drama koje je Kupusović oživio na pozorišnim daskama.

- To je u novije vrijeme, ali manje je poznato da je on režirao i jednu moju televizijsku dramu o narodnom heroju i marksističkom misliocu Veselinu Masleši. Bila je to kategorija dokumentarnog igranog filma. Scenarij smo radili Jan Beran i ja i to je jedan rad koji je bio veoma dobar, ali kasnije nije repriziran - potcrtava Sidran.  

Lijepo i moralno


Posebnost Kupusovićevog rada bila je i u tome što je ljepotu umjetničkog izražaja znao držati u granicama poželjnog.

- U izboru repertoara vodio je računa o etičkom i estetičkom. Vješto je preplitao i vješto pravio sintezu. Znao je da ne može biti lijepo ono što nije moralno i ne može biti valjano i moralno ono što nije lijepo - govori Sidran.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.