BIH

Hoće li biti otkriveno ko je prijavio glasače koji su umrli 2011. godine?

CIKBiH sporne prijave uputit će tužilaštvima

S. D.

31.8.2014

Centralna izborna komisija (CIK) BiH uputit će nadležnim tužilaštvima kompletnu informaciju o svim spornim prijavama za učešće na općim izborima 12. oktobra koje su stigle za glasanje izvan zemlje.

Kršenje Zakona

Kako je za "Avaz" potvrdila Maksida Pirić, portparol CIK-a, time će biti ispoštovan raniji zaključak Komisije da treba otkriti ko stoji iza prijava za koje postoje indicije o kršenju Izbornog zakona BiH.

- Čekamo da kompletiramo informaciju o svim spornim prijavama koje ćemo uputiti nadležnim tužilaštvima koja trebaju utvrditi sve okolnosti pod kojima su nastale takve prijave - kazala je Pirić.

prijava-cik-izbori

Sumnjivo više hiljada prijava iz inozemstva

Posebno će biti zanimljivo pratiti šta će tužilaštva otkriti o tome ko je prijavio za glasanje izvan BiH 37 umrlih osoba, od kojih je za čak 35 CIK utvrdio da su preminule još 2011. godine, i očito je da je u njihovo ime neko drugi podnio prijave za glasanje.

Dvije države

Među više od 5.000 odbijenih prijava za glasanje izvan zemlje za 561 osobu navedeno je više različitih mjesta prebivališta, u 58 slučajeva adrese su u dvije različite države, a u 47 slučajeva glasač navodno živi u tri različite zemlje svijeta.

Već ranije su odbačene čak 2.164 prijave potencijalnih glasača koje nisu sadržavale dokaze o identitetu.

Otkrivene manipulacije

  • 561 osoba s prebivalištem na više različitih mjesta
  • 58 slučajeva adresa u dvije države
  • 47 slučajeva gdje glasač živi u tri zemlje  
  • 2.164 prijave o nepostojanju dokaza o identitetu

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.