BIH

Kulturno-vjerska manifestacija "Pašin put - Orlić 2014"

Prema predaji, na Orliću je prvu dovu proučio Ajvaz-dedo

F. SINANOVIĆ

1.9.2014

Hiljadu vjernika prisustvovalo je kulturno-vjerskoj manifestaciji na dovištu “Pašin put – Orlić” na tromeđi općina Kalesija, Osmaci i Zvornik.

Karavanski put

Na ovom dovištu do kraja Drugog svjetskog rata redovno su se održavale kišne dove. Tradicija dovišta na širem području Orlića seže daleko u prošlost, sve do doba čuvenog Ajvaz-dede. Prema nekim predajama, prvu dovu na Orliću proučio je upravo Ajvaz-dedo.

Manifestacija je obnovljena 2012. godine. Samo dovište nalazi se na nekadašnjem karavanskom “Pašinom putu”, koji je povezivao Zvornik i Tuzlu.

Vjerski program, uz učenje Jasina i ilahija, pripremili su i izveli imami Medžlisa Islamske zajednice Kalesija i Medžlisa Islamske zajednice Zvornik. Nakon podne-namaza, dovu je proučio Bilal ef. Husić, a vjernicima se nadahnutim govorom obratio Enver ef. Alić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija. On je kazao da dolazak na Orlić predstavlja duhovni izlet i uzlet bošnjačkih vjerničkih duša.

Brojna takmičenja

Poslije vjerskog programa, na Orliću su u popodnevnim satima priređena i takmičenja u tradicionalnim diciplinama, kao što su bacanje kamena s ramena i potezanje konopca. Odigran je i turnir u malom nogometu.
 
1.000 vjernika okupilo se na dovištu

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.