BIH

Neizvjesna isporuka plina iz Rusije: U slučaju obustave, BiH bez rješenja!

Mjesec prije početka grijne sezone

M. AŠČIĆ

3.9.2014

Iako je ostalo nešto više od mjesec do početka grijne sezone u BiH, iz "BH-Gasa", kojim rukovodi Mirza Sendijarević (SDP), jučer nisu željeli odgovoriti ima li ova državna kompanija dovoljne količine plina kako bh. građani ne bi morali strepiti hoće li nas zadesiti nova plinska kriza.

Posebno je alarmantna činjenica da, ako bi došlo do prekida ili smanjenja dotoka ruskog plina zbog eskalacije krize u Ukrajini, "BH-Gas" još nije osigurao ni alternativne izvore snabdijevanja ovim energentom.

Ovo nam je jučer potvrdio i Mehmed Koldžo (SDA), predsjednik Nadzornog odbora "BH-Gasa". On je izjavio za naš list da su dugovanja "Gazpromu" višemilionska.

- Plina za sada ima, ali evidentno je da Rusima dugujemo još osam miliona dolara. Nešto smo platili, ali ne sve. U "BH-Gasu" očekuju da Skupština Kantona odobri "Sarajevogasu" zaduženje od sedam miliona KM. Taj novac odmah bi morao biti prebačen "BH-Gasu" - kaže Koldžo.

Upozorenje s Oksforda

Bosna i Hercegovina i Srbija bile bi najteže pogođene u slučaju prekida ili smanjenja dotoka ruskog plina zbog eskalacije krize u Ukrajini, navodi se u najnovijoj studiji Instituta za energetiku Univerziteta Oksford, koja je objavljena prije nekoliko mjeseci. Kako se navodi u istraživanju Oksforda, BiH i Srbija jedine su države koje nemaju alternativni izvor snabdijevanja plinom.

Velika potražnja za drvima

Iz sarajevske firme "Drvosječa" jučer nam je rečeno da je trenutno velika potražnja za ogrjevom.

- Građani se masovno snabdijevaju drvima i ugljem. Zima je pred vratima, svi žele na vrijeme osigurati ogrjev. U narednim danima očekujemo još veću potražnju. Pogotovo što su već počele kiše - rekao nam je uposlenik Edin Omeragić.

8 miliona dolara dugujemo "Gazpromu"

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.