BIH

Bh. ekonomija crna je rupa po konkurentnosti u svijetu!

Novi izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma

M. KUNARAC

4.9.2014

Svjetski ekonomski forum (WEF) objavio je najnoviji izvještaj o globalnom indeksu konkurentnosti, na kojem Bosne i Hercegovine uopće nema. Lani je BiH bila na 87. poziciji, ali ove godine nema nas ni među 144 države svijeta. Među državama koje se ne nalaze na listi još su Bjelorusija, Kosovo, Afganistan, Irak i Sirija.

Stručnjaci smatraju da razlozi za to leže u lošoj ekonomskoj situaciji, sporom usvajanju zakona, nestabilnoj klimi za investitore te slaboj borbi protiv korupcije.

Uspavana vlast

To je za "Dnevni avaz" potvrdio i Duljko Hasić, direktor Instituta za edukaciju Vanjskotrgovinske komore BiH, dodajući da se radi o ozbiljnim upozorenjima WEF-a, s kojima su vlasti naše zemlje upoznate, ali ih godinama ignoriraju.

duljko-hasic-12

Hasić: Država zaostaje

- Od 2008. godine BiH je na samom dnu po konkurentnosti, zaostaje po ekonomskim slobodama, poslovnom ambijentu, a ništa se ne radi na poboljšanju. Stopa nezaposlenosti raste, više od 560.000 je nezaposlenih, politička nestabilnost, korupcija, loša poslovna klima, neefikasna i troma administracija jesu barijere za investiranje - kazao je Hasić.

Prema njegovim riječima, na loše stanje u našoj zemlji upozoravaju kompetentne institucije čije će izvještaje uvažiti svi potencijalni investitori, koji i nisu zainteresirani da ulažu u BiH, naročito kada imaju na uvid sve brojnije prepreke.

Brojne prepreke

- Godinama se priča o izmjeni Zakona o radu, a ništa se ne radi. Obrazovni sistem na svim nivoima je loš i izvan vremena u kojem se obavljaju aktivnosti, pogotovo u tržišnoj ekonomiji. Postao je jednosmjeran, a vodi samo do biroa - dodao je Hasić.

Prema navodima magazina "Euromoney", a u vezi s izvještajem Svjetskog ekonomskog foruma, moguć je i bankrot BiH, i to u roku od 12 mjeseci, a razlog za to su majske poplave zbog kojih smo se dodatno zadužili, visoka stopa nezaposlenosti, korupcija i kontinuirana politička nestabilnost.

Ruanda ispred Balkana

Nakon što je prošle godine napredovala sa 81. na 75. mjesto, Hrvatska je na novoj listi skliznula na 77. mjesto, s prosječnom ocjenom od 4,13, kao i prošle godine. Crna Gora nalazi se na 67. mjestu, odnosno zadržala je prošlogodišnju poziciju. Slovenija je pala sa 62. na 70. mjesto, dok je Srbija napredovala sa 101. na 94. mjesto. Ruanda je ispred svih balkanskih zemalja i nalazi se na 62. mjestu, a vodeća je Švicarska ispred Singapura i SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.