BIH

Proširenje EU neće stati bez komesara!

Ambasador BiH Igor Davidović za "Dnevni avaz"

T. LAZOVIĆ

10.9.2014

Proces proširenja Evropske unije neće biti obustavljen ni ako novi sastav Evropske komisije bude bez komesara za proširenje, kao što je to bilo posljednjih godina, izjavio je za "Dnevni avaz" Igor Davidović, ambasador BiH pri EU u Briselu.

Poznata imena

Danas se očekuje da novi predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) objavi sastav svojevrsne vlade EU. Poznata su imena kandidata za članove koji dolaze iz 28 država članica, ali nisu poznate pozicije koje će zauzeti. Ambasador Davidović ističe da su moguće promjene, ali da se radi samo o miješanju karata.

- Još nije definitivno objavljena odluka da neće biti komesara za proširenje. Ali, ako i bude tako, to nije u cijelosti politička odluka, već mnogo više tehničko pitanje. Jer, proces proširenja ostaje, a koja će se institucija njime baviti, jedina je nepoznanica u ovom trenutku - ističe Davidović.

Prema njegovim riječima, suštinski stvari za BiH i njen evropski put neće se promijeniti.

- Ovaj sastav Evropske komisije, s Junkerom na čelu, procijenio je da u njihovom mandatu neće biti prijema novih članica, što je realno imajući u vidu trenutni status zemalja koje su u procesu priključenja. To je vjerovatno racionalan potez - dodaje on.

Davidović ne misli da bi ovakav pristup Brisela mogao imati dublje posljedice po proces proširenja, jer je, kaže, odavno stav EU da su zemlje kandidati i potencijalni kandidati odgovorne za napredak.

Novi partneri

- Ne vjerujem da će biti radikalnih promjena. Koordinate su za nas poznate. Činjenica je da dolazi nova komisija i da i mi imamo izbore 12. oktobra i nakon toga će vjerovatno mnogo bolje biti poznat i intenzitet procesa priključenja BiH Evropskoj uniji. Ovisno o tome koliko brzo ćemo formirati vlast, znat će se ko su partneri s obje strane – dodao je ambasador.

On je istakao da se o zamoru od proširenja EU govori već godinama, ali da se proces nastavlja uprkos tome.

Fogel: To će biti velika greška

Sutra ćemo znati ko će dobiti koji resor, ali se čini da, ipak, neće biti dosadašnjeg resora za proširenje i susjedstvo, kaže za naš list Tobi Fogel (Toby Vogel), novinar lista "European Voice" iz Brisela.

- Odgovornost za proširenje bit će direktno ostavljena specijalnoj predstavnici EU za vanjsku politiku Federiki Mogerini (Federica Mogherini). Direktorat za proširenje, naravno, nastavit će djelovati u tehničkom pogledu. Ako bude tako, mislim da je to velika greška. Komesar za proširenje nije bio samo to, Štefan File (Fule) učestvovao je u političkim razgovorima na terenu, a prezaposlena Mogerini teško će za to naći dovoljno vremena. Ovo je, bez sumnje, srozavanje proširenja kao prioriteta - kaže Fogel.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.