BIH

Čampare preuzele i kompletnu policiju Kantona Sarajevo

Širi se "SDA porodica za provođenje zakona"

Istraživački tim

10.9.2014

Porodica Čampara, koja je egzistencijalno i na dugogodišnjem nivou vezana uz dio SDA Bakira Izetbegovića,vješto je uz političku podršku i zaštitu poklopila trokut policija - tužilaštvo - agencije, uzurpirajući tako enormnu moć. Mediji su ranije izvijestili o tome koliko je porodica Čampara zašla u sve strukture bh. društva.

tabelacampare

 

Čampare su preuzele i policiju Kantona Sarajevo. Majka Dubravka i Aljoše (savjetnik Bakira Izetbegovića) Rabija Čampara, koja je visokopozicionirani funkcioner MUP-a KS još od završetka rata 1995., instalirala je u policiju brojne rođake i bliske članove porodica rođaka, što potvrđuju i sljedeći podaci.

Užas nepotizma

Milorad Bašić Miki načelnik je Policijske uprave Novi Grad Sarajevo i predsjednik Komisije za prijem novih policijskih službenika. Zet je Denisa Zvizdića, sestrića Rabije Čampare. Bašić se oženio Zvizdićevom tetičnom, koja radi u Parlamentu FBiH (tamo je kao stručna savjetnica zaposlena i Amela Čampara, supruga Aljoše Čampare).

Bašić je i član mnogih komisija pri MUP-u KS. Sabit Čampara Sejo amidžić je Aljoše i Dubravka Čampare, a u MUP-u KS je od načelnika Odjeljenja za koordinaciju napredovao do inspektora. Supruga Sabita Seje je Nermana Čampara, a ona je zaposlena u administraciji MUP-a KS, tačnije radi na izdavanju ličnih dokumenata u Novom Sarajevu.

Prvi rod

U sarajevskoj policiji još je jedna osoba prezimena Čampara - Jasmina. Ona je uposlena u Odjeljenju za administraciju Novi Grad Sarajevo. I još jedno poznato prezime u sarajevskoj policiji je Irhad Čampara - inspektor u Policijskoj upravi Centar Sarajevo. Tako|er, prvi rod Rabije Čampare je Irhad Bašić, inspektor u Saobraćajnoj policiji MUP-a KS.

Poklopili Agenciju za zaštitu ličnih podataka!

samira-campara

Samira Čampara: Dubravkova još jedna rođaka

U instaliranju svojih ljudi u strukture za provedbu zakona, razna tužilaštva, sudove i agencije, otišlo se i do Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.

Naime, bliska rođaka Bakirovog kućnog tužioca Dubravka Čampare, Samira Čampara, pomoćnica je direktora Agencije. U njenoj je nadležnosti i Pravna služba ove iznimno važne i delikatne državne institucije.

Ako se zna da je u djelokrugu poslova Agencije i blokiranje, brisanja ili uništavanje podataka, pa i privremena ili trajna zabrana njihove obrade, te davanje savjeta i mišljenja u vezi sa zaštitom ličnih podataka, kao i saradnja sa sličnim organima u drugim državama, postaje jasno koliko jaku polugu Čampare preko Samire drže pod kontrolom.

Senad Avdić u rođačkim vezama sa Čamparama  

avdiccampare

Mračni dogovori: Tužilac Dubravko Čampara, brat Aljoša, (šef Bakirovog kabineta) i Senad Avdić, urednik opskurnog tabloida u rođačkonovinarskom zanosu

Rabija Čampara ima svoje veze i u nekim tabloidima, a ponekad služi kao informant "Slobodnoj Bosni" i Senadu Avdiću, koji je, prema kazivanjima iz policijskih krugova, u rodbinskoj vezi s Rabijinim suprugom, rahmetli Avdom Čamparom, odnosno njegovim sinovima Aljošom i Dubravkom.

Unutrašnja istraga

Inspektori Jedinice za profesionalne standarde još prije dvije godine otkrili su da je Rabija Čampara nezakonito "Slobodnoj Bosni" dostavljala službene dokumente - depeše, račune, instruktivne akte... Krajem 2012. godine, naime, pokrenuta je unutrašnja istraga protiv N.N. službenog lica koje je SB-u dostavilo VDU depešu broj 02/PK-1-516/12, koja je objavljena uz tekst pod naslovom: "Budimlić traži da mu komesar Ćosić preda službene pečate, Ćosić poručuje: Nema šanse".

No, s obzirom na to da Jedinica za profesionalne standarde funkcionira pod nadzorom „mame generala", kako Rabiju nazivaju u hodnicima MUP-a, inspektori unutrašnje kontrole zbog straha od odmazde i gubitka posla nisu smjeli pokrenuti disciplinsku odgovornost Rabije Čampare.

Inače, već je postalo jasno da čim Dubravko podigne prijavu protiv nekoga, Senad Avdić u SB-u mu odmah presudi.

Udarali i po Salihoviću

Uz to, jasno je kako neki zapisnici iz Tužilaštva BiH dolaze u posjed novinara "Slobodne Bosne" i služe za upravljanje sudskim procesima.

Magazin „Slobodna Bosna“ odavno služi kao politički bilten za pokušaje kompromitiranja svih političkih oponenta Bakira Izetbegovića, ali i za ostvarivanje karijerističkih nastojanja Dubravka Čampare i sličnih želja članova njegove vrlo široke obitelji.

Stoga ne čudi da su dobri poznavatelji tužilačko-medijskih veza tvrdili da iza tekstova „Slobodne Bosne“ u kojima se probao kompromitirati državni tužilac Salihović stoji upravo dvojac Avdić-Čampara, jer nije tajna da se Dubravko Čampara već vidio na mjestu glavnog tužioca!? Međutim, nakon otkrivanja pokušaja tužilačke montaže Fahrudinu Radončiću, ali i Čamparinih veza sa Šejlom Tuković, Dubravku se, umjesto mjesta glavnog tužioca, više smiješi uloga budućeg advokata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.