Vlada s potjernica

Trećina ministara FBiH u pritvoru, pod optužnicom i istragom

Piše: A. DUČIĆ

Aktuelni saziv Vlade Federacije BiH bliži se kraju mandata. Sve više ministarskih stolica je upražnjeno, a sve više pritvorskih ćelija popunjeno.

Prema analizi "Dnevnog avaza", a na osnovu relevantnih i zvaničnih informacija, više od trećine članova Vlade kojom rukovode SDA-SDP je ili u pritvoru, ili čeka suđenje, ili pod pravosnažnim istragama za različite vrste teškog kriminala.

Debeli dosjei

Kraj mandata Vlade SDP-SDA obilježen je hapšenjem i pritvaranjem dva njena člana, dopremijera i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerka Ivankovića Lijanovića te ministra trgovine Milorada Bahilja.

Obojica su osumnjičena za organizirani kriminal u vezi s neplaćenjem poreza, utajama PDV-a te drugim prevarama, pri čemu je državi nanesena šteta veća od 11 miliona maraka.

Prvi put u poslijeratnoj BiH desilo se da se dva federalna ministra nalaze u zatvoru. Kao nijedan saziv Federalne vlade do sada, ovaj aktuelni, na čijem je čelu premijer Nermin Nikšić (SDP), ostat će upamćen po brojnim krivičnim prijavama, privođenjima, pa čak i optužnicama. Njihovi dosjei u policijskim agencijama i tužilaštvima najbolji su dokazi o generiranju sistemske korupcije iz samog vrha izvršne vlasti.

O kakvoj se Vladi radi, najbolje govori primjer ministra pravde Zorana Mikulića (SDP), protiv kojeg Tužilaštvo KS priprema dvije optužnice za ozbiljna korupcijska djela. Jedna je skoro na pomolu, a vezana je uz aferu "Elektronske narukvice", u kojoj je ministar osumnjičen da je zloupotrijebio položaj ili ovlaštenja kršeći Zakon o javnim nabavkama BiH te oštetivši federalni budžet za 683.163 KM.

Također, Tužilaštvo KS po nalogu Općinskog suda Sarajevo trenutno usklađuje optužnicu Državnog tužilaštva u predmetu protiv Mikulića, zatim predsjednika FBiH Živka Budimira (SPP) i drugih koji su optuženi za teška krivična djela, među kojima su i nezakonita pomilovanja, primanja i davanja dara ili drugih oblika koristi i protuzakonito posredovanje.

I ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić (SDP) pod istragom je Tužilaštva BiH. Bijedića više svjedoka tereti za primanje mita dok je obavljao dužnost šefa Carinske ispostave u Tuzli i upravnika Carinarnice Tuzla. Sam Sedinet Karić, zvani Sido, koji je osuđen zbog privrednog kriminala i korupcije, u februaru ove godine dao je Tužilaštvu BiH izjavu kojom teško tereti ministra Bijedića.

- Sredinom 2013. godine ispred ugostiteljskog objekta "Zlatnik" sreo sam ministra Envera Bijedića. Pitao sam ga da li može pomoći da Robina Mujačića imenuju za direktora KPZ-a Tuzla. Bijedić mi je tada rekao: To će te koštati. Pitao sam koliko, a on je odgovorio: 50.000 maraka - riječi su Karića u iskazu datom Državnom tužilaštvu.

Vlasnik lokala

Također, Bijedić je do sada u Tužilaštvu BiH saslušavan na okolnosti neimplementacije kredita od Evropske banke za obnovu i razvoj za gradnju autoputa na koridoru 5C, kao i u vezi s predmetom "Pandora", u kojem je SIPA uhapsila 40 visokopozicioniranih službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH, među kojima je i Kemal Čaušević.

Njihov stranački kolega, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Zukan Helez već je postao vlasnik jedne optužnice, a suđenje je zakazano. Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona (SBK), naime, podiglo je početkom septembra protiv njega optužnicu zbog premlaćivanja vlasnika lokala u Bugojnu.

I Nikšić odgovoran

Ustavni sud Federacije nedavno je dostavio Federalnom tužilaštvu rješenja o šest neprovedenih sudskih presuda za koje se, prema Ustavu FBiH, kao najodgovornija osoba tereti federalni premijer Nermin Nikšić (SDP).

 

NA VRH