BIH

Brisel zbog plina uvodi nove sankcije BiH

Energetska zajednica kažnjava našu zemlju

S. NUMANOVIĆ

18.9.2014

Evropska energetska zajednica (EC) uvest će sankcije Bosni i Hercegovini, prvi put u historiji ove organizacije u kojoj je naša zemlja punopravna članica.

Kako je "Dnevnom avazu" potvrđeno u EC-u, BiH će na ovaj način biti kažnjena zbog stalnog odbijanja da na državnom nivou budu usvojeni zakoni kojima će biti regulirani upotreba i tržište plina.

Stari stavovi

Dirk Bušle (Buschle), zamjenik direktora EC-a, u razgovoru za "Dnevni avaz" navodi da odluka, iako je presedan, nije iznenađujuća.

- Mi smo još prošle godine upozorili da BiH nema zakone kojima regulira upotrebu plina i tržište ovog energenta na državnom nivou. Ocijenili smo da se radi o propustu koji je "ozbiljan i uporno se ponavlja" te dali rok do juna ove godine da se to promijeni - ističe Bušle.

Ministarsko vijeće EC-a na sastanku u Kijevu 23. septembra će razmotriti i usvojiti prijedlog Sekretarijata za uvođenje sankcija jednoj državi članici.

- Nažalost, BiH ni dan-danas nije uradila svoj dio posla, usprkos stalnim naporima Sekretarijata i našim ponudama da pomognemo u izradi zakona o plinu na nivou BiH - kaže Bušle.

Upozorava da je takvo ponašanje samo nanijelo štetu BiH, jer bez zakona nije moguće štititi ni potrošače, regulirati tržište, ali ni privlačiti moguće investitore. Uz to, smatra on, ponašanje BiH "simptomatično je jer ova zemlja, nažalost, samo dalje zaostaje u odnosu na druge članice EC-a u provođenju zakona EU".

Kresanje IPA-e

- Stoga smo predložili da se suspendira finansijska pomoć EC-a za određene energetske projekte u BiH. Smatramo da će ovakva vrsta kazne biti učinkovitija od političkih kazni, poput suspenzije prava glasa BiH u EC-u, i da će u konačnici dovesti do prekida prakse u kojoj vaša zemlja ne sarađuje sa EC-om. Ove su sankcije, nadalje, komplementarne s prijedlogom EU da se djelimično suspendira pomoć BiH iz sredstava Pretpristupne pomoći (IPA) za 2013. godinu - ističe Bušle.

Upitan je li sankcioniranje BiH gotova stvar, on odgovara da teoretski postoji šansa da naša zemlja bude pošteđena, ako prije sastanka Ministarskog vijeća EC-a ipak budu usvojeni potrebni zakoni.

- No, prijedlog vlade BiH mora biti takav da će dovesti do dubokih i nepovratnih koraka prema punoj saradnji vaše zemlje s plinskom legislativom EU - istakao je on.

Milionski gubici, a nema ni dnevnica

Štete zbog najavljenih sankcija EC-a već se procjenjuju u milionima eura.

- Energetska zajednica neće finansirati ili sufinansirati barem desetak energetskih projekata, zbog čega će BiH izgubiti milione eura, plus što će se sankcije negativno odraziti na razmišljanje potencijalnih zdravih investitora da ulože u energetski sektor u BiH - rečeno nam je u EC-u.

Zanimljivo je da je sankcijama predviđeno i da predstavnicima BiH neće biti isplaćivane nikakve naknade - dnevnice, eventualne putne karte i smještaj tokom učešća u radu ovog tijela.

- Vrijednost te sankcije premašuje 40.000 eura – izračunali su u EC-u.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.