BIH

Nesreća u jami Raspotočje: Porodice zaboravljene, krivci na slobodi

Ko želi sakriti istinu o smrti rudara: Istrage nema do 2015!?

A. DŽONLIĆ

7.10.2014

Prošlo je više od mjesec od stravične rudarske nesreće u jami Raspotočje u Zenici. Tog 4. septembra poginuli su rudari Mehemed Dizdarević, Mehmedalija Halilović, Fahir Halać, Fejzo Isaković i Hajrudin Bradarac, a nekoliko rudara bilo je teže i lakše povrijeđeno.

Više desetina njih 48 sati je provelo pod zemljom dok je trajalo njihovo dramatično spašavanje.  

Traju vještačenja

Mjesec nakon tragedije, glavni federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović za naš list kaže da izvještaj i analiza nesreće još nisu gotovi te da će, u najboljem slučaju, biti poslani u Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona krajem ovog mjeseca.

- Kada se završi izvještaj, onda će se raditi analiza i mišljenje rudarskog inspektora, za koju je potrebno još otprilike dvije sedmice. Sve ovo govorim pod uvjetom da se ne dogode nepredviđene okolnosti, neki drugi incident - kazao nam je Duranović, odbijajući govoriti o detaljima do sada utvrđenog stanja u vezi s nesrećom.

Ako Duranović i saradnici okončaju i upute do početka novembra dokumentaciju, sigurno je da Tužilaštvo ZDK taj slučaj može početi tek u posljednjem mjesecu ove ili početkom naredne godine. Naime, procedura ocjene dostavljenog materijala i procjene postoji li eventualna krivična odgovornost potrajat će, prije nego što oficijelno bude pokrenuta istraga protiv određenih osoba ili institucija.

duranhalil

U jami Raspotočje trenutno se ne proizvodi ugalj, nego se počelo s pripremnim radovima, postavljanjem transportnog sistema i pripremama za otkop na novim područjima jame, manje izloženim gorskim udarima i stradanjima.

- Projekt promjene iskopnog područja urađen je za period od dvadeset mjeseci. Uz moguće probleme koji se uvijek nađu u realizaciji, optimistično je očekivati da prve tone uglja budu iskopane tek za dvije godine - kaže nam stručnjak uključen u "promjenu pravca" iskopa uglja u ovoj jami zeničkog rudnika.

Iz Raspotočja i Uprave Rudnika Zenica još prije dvije godine predlagali su ovaj pravac koji bi postao aktivan uz ulaganje nekoliko miliona KM, ali je "na najvišem nivou" naloženo da se nastavi eksploatacija u najdubljem i najopasnijem, ali i ugljem najbogatijem dijelu jame, gdje se i dogodila nesreća 4. septembra.

Bol najbližih

Istovremeno, porodice poginulih rudara i njihove povrijeđene kolege još su u administrativnim zavrzlamama u vezi s reguliranjem statusa. Povremeno, posjete ih dobri ljudi, prijatelji, kolege komorati. Proces naplate odštete od rudnika dug je i kompliciran, ali to nije stvar koja ih najviše zabrinjava, kaže za "Avaz" Zijad Halilović, brat poginulog Mehmedalije.

- Obični smrtni list vadili smo dva puta, prepravljali su datume, ponovno prikupljali papire. Gledam ovu djecu svog brata i zamišljam šta će biti za godinu, pet, deset. Koliko se brinu o njima sada, mjesec nakon nesreće, kako će biti za koju godinu. Uvijek se tako kaže, ali zaista je tako - bol rudarske porodice osjetimo i samo se mi s njom nosimo do kraja života - kaže Halilović.

Ipak će biti otpuštanja?

Bit će zanimljivo kako će se Uprava Rudnika Zenica i „Elektroprivreda BiH“ suočiti sa činjenicom da će se na ugalj iz Raspotočja čekati još dvije godine, a istovremeno se još ne radi ni u jami Stranjani.

U rudniku su ubijeđeni da će se predizborna obećanja menadžmenta da neće biti otpuštanja i smanjenja broja radnika raspršiti kao mjehur od sapunice najkasnije do Nove godine, jer je broj onih koji mogu raditi u saniranju jama i pripremnim radovima vrlo ograničen te ne predstavlja ni polovinu broja trenutno zaposlenih.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.