BIH

Gdje je novac za BiH iz 90.000 turskih džamija?

Hoće li majske poplave izroditi novu aferu „Merdžumek“

F. KARALIĆ

9.10.2014

Nakon što je i bh. javnost nakon više od 20 godina saznala za aferu „Merdžumek“, u kojoj je otkriveno da su kadrovi nekadašnje Refah partije pokrali 39 miliona dolara donatorske pomoći za BiH, prikupljene u Turskoj, majske poplave u našoj zemlji i humanitarne akcije nakon njih mogle bi iznjedriti sličan skandal.  

Prije 20 godina prikupljanje novca za pomoć BiH kontrolirala je Refah partija. Tadašnji blagajnik ove stranke Sulejman Merdžumek (Suleyman Mercumek) osuđen je na četiri godine zatvora jer je dokazano da je 39 miliona dolara, umjesto u BiH, prebacio na svoje račune u tri banke u Njemačkoj.

Taj novac korišten je za izbornu kampanju, u kojoj je, između ostalih, Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izabran za gradonačelnika Istanbula.  

Vjerski autoritet

Od zabranjene Refah partije nastala je AK partija, danas vladajuća u Turskoj, koja od maja ove godine kontrolira prikupljanje pomoć za poplavljene u BiH. Zanimljivo je da je pomoć, kao i prije više od 20 godina, prikupljana uoči izbora u Turskoj, na kojima je u avgustu Erdoan izabran za predsjednika zemlje.

faksimilcic3240

Faksimil pisma upućenog muftijama da organiziraju sergije u džamijama u Turskoj

Da su, prema svemu sudeći, prikupljene ogromne sume novca, govori podatak da su Uprava za katastrofe i prirodne nepogode turskog Crvenog polumjeseca, Fondacija za humanitarnu pomoć te ministarstvo vjera pokrenuli akciju širokih razmjera radi sakupljanja pomoći stanovništvu nastradalom od poplava u BiH.

Turski narod svoju spremnost za pomoć Bosancima i Hercegovcima pokazao je mnogo puta, te je sasvim opravdano vjerovati da su prikupljeni milioni maraka, ali podataka o tome koliko i kome je novac otišao još nema u javnosti.

Ministarstvo vjera 23. maja 2014., a u skladu s odlukom Mehmeta Gormeza, glavnog muftije, odnosno vrhovnog vjerskog autoriteta u Turskoj, organiziralo je u svim džamijama u Turskoj nakon džume sergije, davanje finansijskih dobrovoljnih priloga, za nastradala područja u BiH.

Prema zvaničnim podacima, u Turskoj trenutno ima oko 90.000 džamija. Ako je u prosjeku po džamiji prikupljeno barem 100 maraka, što je, s obzirom na veličinu turskih džamija, minimum, jasno je da se radi o desetinama miliona maraka.

Osim toga, ministarstvo vjera otvorilo je posebne račune za prikupljanje finansijske pomoći nastradalim područjima u BiH. Tadašnji premijer Erdoan također je naredio cirkularnim aktom prikupljanje finansijske pomoći BiH, Srbiji i Hrvatskoj. U tu svrhu premijer je naložio svim vladinim organizacijama (AFAD i druge) da otvore posebne račune i koordiniraju humanitarne organizacije, fondacije, udruženja, profesionalne organizacije, medijske kuće u kampanji pružanja pomoći zemljama zapadnog Balkana. Naveden je i broj telefona na koji turski građani mogu donirati direktno svoje priloge.

Poseban fond

Kada se sagleda sve navedeno te činjenica da su otvoreni brojni računi u Turskoj, opravdano se postavlja pitanje koliko je novčanih priloga sakupljeno i gdje su ti oni završili. Te informacije pokušali smo dobiti od Ministarstva vanjskih poslova BiH, Turske ambasade u BiH, TIKA-e... No, niko nije mogao konkretno reći koliko je novca prikupljeno.

- Ne znamo koliko je putem donacija prikupljeno novca u Turskoj za poplave u BiH. To je poseban fond - kažu iz TIKA-e, koja je već pokrenula svoje brojne akcije pomoći.

No, novac koji daje ta organizacija nema nikakve veze s onim koji je prikupljen u džamijskim sergijama.

Došlo 20 od 100 šlepera

Kada je u pitanju nevladin sektor, uz posredovanje BIGMEV-a, predsjednik Unije izvoznika šumskih proizvoda (MOSDER) Ahmet Guleč (Gulec) u saradnji s turskim Crvenim polumjesecom pokrenuo je kampanju „100 šlepera namještaja“ za ugrožena područja u BiH. Prema dostupnim podacima, do sada je u BiH došlo oko 20 šlepera.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.