BIH

Plaže jedinog bh. grada na moru puste

U Neumu ne rade ništa na produženju sezone

M. SMAJKIĆ

14.10.2014

Dok su tokom vikenda Mostar, pogotovo staru jezgru grada, pohodili brojni turisti, u Neumu su, uprkos idealnim uvjetima, temperaturi od 26 stepeni te mora od 23 stepena, plaže u postsezoni bile skoro puste.

Manji kapaciteti

Tako Miholjsko ljeto u ovom jedinom bh. mjestu na moru donosi blijedu turističku sliku, koja u postsezoni bude promijenjena tek kroz organizirane ekskurzije ili, pak, poslovne konferencije.

Stoga, smatraju tamošnji turistički radnici, definitivno je vrijeme da se Neum  promovira kao turistička destinacija. S tim se slaže i direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona (TZ HNK) Andrija Krešić.

Nažalost, do sada se ponuda u Neumu svodila na more i krevet. Neophodno je raditi na poboljšanju smještajnih kapaciteta, jasno, ali ne u toku sezone. Pohvalno je, svakako, što su naročito u zadnjih godinu počele aktivnosti u Neumskom zaleđu oko seoskih domaćinstava. Istina, ruralni turizam je kod nas u povojima, ali već u Zaleđu ima nekoliko takvih objekata, doduše, manjih kapaciteta i, uglavnom, svode se na degustaciju domaćih proizvoda - priča nam Krešić.

No, kako napominje, TZ HNK može samo sugerirati u kojem pravcu treba poboljšati ponudu i zajedničkim snagama svih nadležnih instanci to učiniti.

Veliki potencijal

 - Turistička ponuda Neuma mora biti daleko kvalitetnija. Mjesta zadovoljstvu nema za sada, jer podbacila je i sezona, pogotovo, zbog poplava koje su zadesile BiH. Ipak, veliki potencijal je u domaćim gostima - navodi Krešić.

Putna komunikacija

U Udruženju turističkih radnika Neuma ističu da je jedan od najvećih problema koji ih muči loša cesta koja ovu destinaciju povezuje s unutrašnjosti BiH.
Također, među problemima koje navode su državni objekti koji u devastiranom stanju narušavaju lijepu sliku ovog gradića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.