BIH

Koliko će stranke imati mandata

Prvi proračuni CCI-ja nakon rezultata izbora

Autor:S. M.

14.10.2014

Na osnovu preliminarnih rezultata općih izbora, SDA bi u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH trebala imati devet mandata, Savez za bolju budućnost BiH pet, koliko i Demokratska fronta, saznaje „Dnevni avaz“.

Novi trendovi

Kako nam je potvrdio menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI) Adis Arapović, prema sadašnjim nepotpunim rezultatima izbora, u slučaju da se pri brojanju preostalih glasova nastave dojučerašnji trendovi, HDZ BiH imat će četiri poslanička mjesta, SDP tri, dok bi jedan mandat mogao dobiti i BPS. Još jedan mandat bit će dodijeljen nekoj od pobjedničkih stranaka, a nakon što CIK objavi precizne podatke.

arapovic-adis-cci

Arapović: Glasači dali podršku promjenama

Iz Republike Srpske, pet direktnih mandata imat će SNSD, a četiri SDS, dok za ostalih pet kompenzacijskih to još nije u potpunosti jasno. Moguće je da jedan mandat dobije i koalicija "Domovina".

- Kada je u pitanju Predstavnički dom Federalnog parlamenta, SDA bi mogla imati od 30 do 33 poslanika, SBB bi mogao imati od 18 do 20, dok će DF dobiti 17 do 18 poslaničkih mjesta. HDZ BiH imat će 15 mandata - rekao je Arapović, uz napomenu da su ovo još nezvanični rezultati, čija se potvrda čeka.

Poslanička mjesta

Nadalje, u Federalnom parlamentu SDP će imati 10 do 12 poslanika, a u Predstavnički dom ovog nivoa vlasti još bi trebali ući i HDZ 1990, BPS i Stranka za BiH, koji bi mogli uzeti po minimalno dva ili tri mandata.

Što se tiče kantona, rezultati će biti poznati ovih dana, ali u Sarajevskom bi SDA mogla imati 10, SBB će zadržati sadašnjih sedam poslanika, DF bi mogao imati isto toliko, a SDP četiri, Naša stranka tri, BPS dva, BOSS jedan... Inače, SBB će u svim kantonalnim skupštinama imati više poslanika nego u mandatu od 2010. do 2014. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.