BIH

Na kartama hrvatskog izdavača Brčko je u RS, Foča je Srbinje, kantoni su županije…

Nedopustive greške

A. KAMBER

2.11.2014

Izdavač geografskih i administrativnih karata „Hrvatska školska kartografija Zagreb“ načinila je nedopustive greške. Naime, na jednoj seriji geografskih karata BiH, koja je već više godina u prodaji i upotrebi širom naše države, ucrtana su dva Doboja - jedan pravi na odgovarajućoj lokaciji, a drugi odmah uz Kakanj!

Istina je da općina Kakanj ima naselje koje se zove Doboj, ali ako je izdavač htio biti toliko precizan, onda bi na istoj karti unio nazive svih manjih mjesta u BiH, i to manjim fontom slova od onih kojim se ispisuju veći gradski centri. Ovako, kakanjski Doboj ispisan je slovima iste veličine kao i gradovi Kakanj, Zenica, pa i sam grad Doboj na sjeveru BiH.

doboj-uz-kakanj

Doboj uz Kakanj

Još kardinalnija greška na ovim kartama je ta da područje Brčko Distrikta nije obojeno posebnom bojom niti odvojeno graničnom crtom od manjeg bh. entiteta, već je iste boje kao i RS, pa ispada da i pripada tom entitetu. Nadalje, uz naziv Foča stoji i naziv Srbinje. Podsjetimo, Foču su srpske vlasti tokom agresije na BIH, 1994. preimenovale u Srbinje, ali je odlukom Ustavnog suda BiH iz 2004. Foči vraćeno višestoljetno ime.

Nakon ovako skandaloznih grešaka, na kraju i ne čudi da su na ovoj seriji karata kantoni nazvani županijama, što su, također, neustavni nazivi, jer su osporeni pravomoćnim presudama Ustavnog suda FBiH još 1998. godine.

Na karti razmjera 1:300.000 sve se ovo lako uočava, ali sve to ne smeta obrazovnim i drugim ustanovama da ih drže kao nastavna učila na zidovima kao ispravne.

Jedna od takvih karata „zalutala je“ i u mektepskoj učionici livanjske džamije Ćurčinice!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.