BIH

Žutosmeđi masni talog prekrio Šićki Brod!

Mještani tuzlanskog naselja krive Termoelektranu

A. ARNAUTOVIĆ

13.11.2014

Stanovnike tuzlanskog naselja Šićki Brod jučer ujutro zaprepastio je ekološki incident koji je uzrokovala Termoelektrana (TE) Tuzla. Žutosmeđi, masni talog prekrio je sve u bližoj okolini tvornice električne energije, a mještani kažu da su o tome obavijestili Policijsku stanicu Zapad.

Bez ovlaštenja

- Oko tri sata poslije ponoći probudila me strašna buka, a ujutro je sve bilo prljavo. Ovo se ne dešava stalno, ali se dešava u manjem obliku i veš ne možemo sušiti vani, nego isključivo u kući - ispričala nam je Tenzila Karić, mještanka.

Nekoliko zabrinutih mještana otišlo je pred ulaz TE da se raspita o čemu se radi. Jedan od njih je i Armin Dervišević, koji nam je rekao da u TE niko nije imao ovlaštenje da s njima razgovara.

tenzila-karic-pan

Karić: Strašna buka

U izjavi za „Dnevni avaz“ Midheta Kurspahić, portparol EPBiH, kazala je da nema informacija o tome da se desila neka situacija koja bi se mogla okarakterizirati kao ekološka katastrofa.

Inače, EP zbog zagađenja Gradu Tuzli plaća odštetu u iznosu od 5.000.000 KM.

Nisu jedini

- Najmanji problem su prljavi automobili, veš, prozori i salata koja se ne može jesti. Šta je sa statistikom da 90 posto ljudi ovdje umire zbog karcinoma? U posljednjih nekoliko godina ovo je peta katastrofa. Znači, ne dešava se svakodnevno, ali malo-pomalo se trujemo. Uputit ćemo protestno pismo EP i TE s ciljem poboljšanja uvjeta života. Svjesni smo da su havarije nepredvidive i ne optužujemo nikoga da to namjerno radi, a također, iako je najveći, TE nije jedini zagađivač - rekao je Mustafa Moranjkić, zamjenik predsjednika Savjeta Mjesne zajednice Šićki Brod.

Novac od odštete

- Vidjeli smo prijedlog gradskog budžeta za narednu godinu i zaprepastili smo se da su od pet miliona KM nama dodijelili crkavicu od nekih 100.000 KM za dom kulture koji je, usput rečeno, trebao biti završen 2008. godine, za šta su bila osigurana sredstva. Od novca koji pripada stanovnicima Bukinja, Šićkog Broda i Husina, oni daju 400.000 za Narodno pozorište Tuzla, 140.000 za SKPC „Mejdan“, 255.000 za Dom zdravlja Tuzla - ogorčen je Moranjkić načinom na koji Grad Tuzla raspolaže novcem od odštete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.