BIH

Šepić: Ista ponuda za Čovića

Uoči subotnjih razgovora SDA i HDZ-a BiH u Mostaru

E. D. A.

13.11.2014

Sastanak delegacija SDA i HDZ-a BiH bit će održan u subotu u Mostaru, potvrdio je „Avazu“ potpredsjednik SDA Senad Šepić nakon sjednice Kolegija ove stranke koja je održana jučer u Sarajevu. SDA će, kako je rekao, ponovo Draganu Čoviću ponuditi potpisivanje dokumenta koji su ranije prihvatili SDA, DF i Savez za promjene.

- Ova ponuda i dalje ostaje otvorena za HDZ BiH, ali ne ekskluzivno samo za njih nego i za druge stranke. Naravno, u zavisnosti od ishoda razgovora, moguće su i druge opcije, neki drugi modaliteti dogovora sa HDZ-om. Ali, naša ponuda ostaje i nju ćemo ponuditi HDZ-u - kazao je Šepić.

Tekst sporazuma o formiranju vlasti, koji je SDA potpisala s DF-om, SDS-om i drugim strankama iz RS koje čine Savaz za promjene, jučer je Borjani Krišto, potpredsjednici HDZ-a, uručio Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA. No, o detaljima i principima sporazuma HDZ iSDA neće razgovarati prije subotnjeg sastanka.

Član Predsjedništva DF-a Damir Bećirović kazao je da nema potrebe da komentira subotnji sastanak SDA i HDZ-a kojem oni neće prisustvovati.

Istovremeno, u RS se već vrše pripreme za konstituirajuću sjednicu. Danas bi u Banjoj Luci trebala početi konsultativna sjednica povodom zakazivanja sjednice Kolegija, odnosno konstituirajuće sjednice entitetskog parlamenta, najavljeno je sinoć iz NSRS.

Poziv na učešće upućen je svim parlamentarnim strankama u prethodnom sazivu.

Predsjednik RS Milorad Dodik ranije je ovo najavio, kazavši kako on očekuje da položi zakletvu i predloži mandatara, uvjeren u opstanak koalicije sa DNS-om i SP-om, odnosno većinu od 45 poslaničkih mjesta s tri poslanika iz drugih stranaka „koje ne želi etiketirati“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.