BIH

Porodica u selu Orašje će prezimit u garaži, bez vode i bilo kakve pomoći!

"Avaz" na licu mjesta u Tuzli kod Andrića

A. HADŽIĆ

10.12.2014

Kako će preživjeti zimu porodica Marka i Ankice Andrić iz Orašja kod Tuzle, to zdrav ljudski razum može samo naslućivati. Nakon što im je u maju tokom katastrofalnih poplava koje su pogodile BiH, klizište uništilo porodičnu kuću koju su godinama gradili, Andrići su se privremeno smjestili u metalnu garažu.

Vjerovali su da će se iz nje brzo iseliti. No, prevarili su se.

Putevi neprohodni

- Nažalost, osim nekoliko paketa s hranom koje smo u prvim danima nesreće dobili, druge pomoći nema - kaže Ankica, teško oboljela nakon gubitka sina prije nekoliko godina.

Cijelo naselje i danas izgleda stravično.

Kuće nagnute, zidovi ispucali, a putevi neprohodni. Ankica kaže da su jedino dobili obećanje i papir bez vrijednosti.

- Dali nam, bajagi, neko rješenje za pomoć od 8.000 maraka i hiljadu maraka za ugalj, ali do danas ni tog novca ni uglja. Sve je ostalo samo na papiru. Ugalj smo kupili od penzije, a kako ćemo preživjeti u ovoj garaži, to dragi Bog samo zna – priča nam ona.

Osim što im je klizište uništilo kuću, uništilo je i okolno zemljište na kojem su godinama sijali povrće i od toga živjeli.

5687-orasje-kod-tuzle

Foto: A. Blicko (Marko i Ankica Andrić: Dali nam, bajagi, pomoć)

Trenutno, osim pećice, dva ležaja, najpotrebnijeg posuđa i nešto odjeće, u garažu u koju su se nastanili ništa više ne može stati. Dio namještaja ostao im je u staroj kući, dio su smjestili u dvorište pod najlonske pokrivače, a dio kod komšija.   

Dobili su informaciju da im je Općina dodijelila plac za gradnju kuće u susjednom selu.

Prvi mraz

I Zdenka Andrić morala se iseliti iz svoje kuće. Pokućstvo je spasila i nalazi se u dvorištu pokriveno najlonom, ali, za razliku od Marka i Ankice, nije morala u garažu, već se smjestila u kuću svojih sinova, koju je, na svu sreću, klizište zaobišlo.

Osim što je klizište u Orašju uništilo znatan broj kuća, dodatnu nevolju čini im uništeni put, kao i seoski vodovod čije su cijevi izašle na površinu i u kojima bi se voda s prvim mrazom mogla zamrznuti. Mještanin Josip Andrić kazao nam je da će, ako dođe do prekida napajanja vodom njihovog sela „sam prerezati glavni dovod vode“, pa neka, kaže, „i ostali osjete kako je to bez vode“.

Mogli su nam barem put nasuti

Predstavnik Mjesne zajednice Orašje Marko Andrić, sin Zdenke Andrić, kaže da bi Općina mogla barem put popraviti.

- Mi znamo da je u općini teška situacija, da nema novca, ali zar Općina ne može uplatiti barem dva-tri kamiona kamena i šljunka i nasuti nam put. Niko me ne može ubijediti da Općina nema novca da pošalje svoje službe i pomogne da se zaštiti vodovod u selu. Većina ovih ljudi živi od minimalnih penzija i, jednostavno, oni nemaju novca za ove radove - kaže za naš list Marko Andrić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.