BIH

Pećanac priznao da mu je Zvizdićeva tetka savjetnica

Ministar potvrdio pisanje „Avaza“ o Rabiji Čampari

Am. K.

15.1.2015

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermin Pećanac potvrdio je pisanje “Dnevnog avaza” da će Rabija Čampara, višegodišnja načelnica Sektora za pravne, logističke, kadrovske poslove i edukaciju u ovoj instituciji, iako je s početkom ove godine penzionisana, ostati u samom vrhu policijskih struktura.

- Da, tačno je da je Rabija Čampara imenovana za moju savjetnicu - kazao je u izjavi za “Avaz” Pećanac.

Kriminalisti na birou

To, praktično, znači da, dok je više od 500 diplomiranih kriminalista na birou za zapošljavanje, majka tužioca Dubravka i dogradonačelnika Sarajeva Aljoše nastavlja birati pozicije u policiji. 

Imenovanje Rabije Čampare i na savjetničku poziciju, naime, samo je nastavak prakse u kojoj ta porodica uz saglasnost člana Predsjedništva BiH i zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića zauzima mrežu važnih funkcija, prvenstveno u policiji i pravosuđu. Ona je, uz to, tetka kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i predsjednika Kantonalnog odbora SDA Denisa Zvizdića.

U Tužilaštvu KS vode se predistražne radnje po krivičnoj prijavi koju je 2012. godine protiv Rabije Čampare podnio tadašnji ministar unutrašnjih poslova Muhamed Budimlić. 

U prijavama protiv Rabije Čampare, između ostalog, navedeno je da je, prema službenoj evidenciji koju je 2011. komesar policije Vahid Ćosić tada dostavio Budimliću, ona imala 39 godina penzijskog staža, a prema evidencijama iz 2012., njen staž je umanjen te je iznosio 34 godine!

Zloupotreba pozicije

- Evidentno je da je imenovana zloupotrebom pozicije glavnog inspektora i načelnika Sektora preduzela nezakonite mjere i aktivnosti da joj se umanji penzioni staž za oko četiri godine. Nameće se zaključak da je imenovana prije dvije godine trebala da uprazni poziciju glavnog inspektora - ističe se u krivičnim prijavama Budimlića i Arapčića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.