BIH

Četveročlana porodica živi u šupi od 4 kvadrata

Nakon deložacije Malčinovića iz kolektivnog centra

F. SINANOVIĆ

3.2.2015

Mustafa Malčinović sa suprugom Indirom, trogodišnjom kćerkom Eminom i sinom Osmom, koji ima 14 mjeseci, živi u Džafićima kod Kalesije u šupi veličine četiri kvadratna metra. Tu se nalaze od petka, kada su deložirani iz jedne od „holandskih kuća“ u Jeginovom Lugu. 

Kuća od ćerpiča

Općina je Malčinoviće deložirala da bi se u tu kuću smjestila porodica kojoj je kuća nastradala usljed nedavnih poplava i klizišta. 

Mustafa nam je pokazao Rješenje o deložaciji u kojem piše da mora napustiti objekt jer ima kuću. A činjenica je, kako kaže, da nema kuću. Prije odlaska u Jeginov Lug živio je s ocem u Gornjim Vukovijama, u naselju Džafići, u očevoj kući. Otac ga je istjerao iz kuće, a kuću od ćerpiča prepisao je Mustafinom bratu.

- Imam samo ova dva duluma zemlje. Tu sam i napravio šupu - kazuje nam Mustafa.

Prilikom naše posjete zatekli smo samo njega i suprugu Indiru. Djecu je, nakratko, da se ogriju, primio Mustafin otac. Kćerka Emina je bolesna. Mustafa ju je vozio i u Dom zdravlja u Kalesiji. 

supa-1-2

U šupi imaju dva lonca, malu peć...

- Ima jaku prehladu. Od petka je s nama u ovoj šupi. Svi smo se smrzavali - govori Mustafa.

U šupi, iznutra obloženoj kartonom, smješten je jedan improvizirani krevet, dvije-tri daske prekrivene ćebetom. Ispod daski su dva lonca, tu je i drvena polica te mala peć. Na polici svijeće, nekoliko fildžana, džezva, tranzistor. Imaju i fenjer. To im je pokućstvo.  

Šta će dalje

Mustafa Malčinović kaže da bi najviše volio da može raditi i zarađivati. Ima samo osam razreda škole. Supruga Indira je hemijski tehničar - laborant. Kaže da bi volio i da ima svoju kuću, ali sam je ne može napraviti. Ne zna kako će i šta će dalje. 

Bez pomoći dobrih ljudi, Mustafa, njegova supruga i dvije bebe će i dalje živjeti u šupi.

Svaka pomoć dobrodošla

Mustafa poručuje da mu je svaka pomoć dobrodošla. Oni koji budu željeli pomoći, novac mogu uplatiti na žiroračun u „BBI banci“, broj 1413891320045811. Uplate iz inozemstva mogu se vršiti na žiroračun broj 1413891320060749. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.