BIH

Sve više građana u grupi "7. februar"

Građani se organiziraju na društvenoj mreži

E. Trako

3.2.2015

Grupa "7. februar 2015" na društvenoj mreži Facebook skupila je skoro 1.200 članova koji namjeravaju u subotu, 7. februara, na godišnjicu najvećih i najznačajnijih demonstracija u poslijeratnoj BiH, mirnom šetnjom od Vječne vatre do Higijenskog zavoda uSarajevu iskazati svoje nezadovoljstvo radom vlasti te trakavicom s formiranjem nove vlasti na svim nivoima. 

Mrtvo slovo

Također, i Vijeće građana u BiH, koje je evoluiralo iz plenuma, poziva bh. građane da se 7. februara, simbolično u pet do 12, priključe podsjećanju na prošlogodišnje proteste.

Pozvali su građane Sarajeva da to urade mirnom protestnom šetnjom s porukama i zahtjevima prema vlastima, dok stanovnike drugih bh. gradova pozivaju da, također, izađu na ulice i iskažu nezadovoljstvo teškom ekonomsko-socijalnom situacijom u državi. 

- Sva "korist od vlasti za vlast" u prošloj godini ogleda se u sanaciji štete koja je nanesena zgradi Općine Centar i Arhivu BiH u zgradi Predsjedništva. Potrošeno je oko devet miliona KM, više od osam miliona za zgradu KS i više od 400.000 KM za Arhiv BiH. Dakako, iz budžeta i bez raspisivanja javnog poziva za izvođače - navodi se u saopćenju Vijeća građana BiH.

enver-kazaz-profesor

Kazaz: Opljačkali zemlju

Iz Vijeća, osim toga, upozoravaju da su zahtjevi građana za poboljšanje socijalnog i ekonomskog stanja ostali mrtvo slovo na papiru, kao i da ni godinu poslije nema saznanja o tome ko je odgovoran za štete, ko je zapalio zgrade, Arhiv BiH.

Enver Kazaz, politički analitičar i profesor na Odsjeku za književnosti naroda BiH Filozofskog fakulteta u Sarajevu, za naš list kaže da političke partije svojom neodgovornošću prizivaju demonstracije. 

- Političke partije, koje nisu sposobne da tako dugo nakon izbora formiraju vlast, prizivaju građane na ulice. I ne samo mirne građanske demonstracije nego i sva druga demokratijom predviđena sredstva. Nema protesta, nigdje u svijetu, bez onoga što zovemo građanski bijes. Zašto se on ne bi ponovio u BiH - kaže Kazaz. 

Neprestano opstaju

Naš sagovornik ističe da su izbori samo jedan oblik demokratije. 

- Stranke koje su opljačkale zemlju i urušile je potpuno, neprestano opstaju na vlasti zahvaljujući klijentizmu. Da li će se ponoviti 7. februar ili će on biti 11. ili 29. novembra, sasvim je svejedno - dodaje Kazaz. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.