BIH

Educirali 115 žena iz tri sela Zenice i Zavidovića

ZDK Završen jednogodišnji projekt Udruženja „Medica“

A. DŽONLIĆ

5.2.2015

Udruženje „Medica“ s partnerima je, u okviru jednogodišnjeg projekta „Ekonomsko osnaživanje i psihosocijalna edukacija žena u ruralnim sredinama koje nemaju formalno obrazovanje“, educira 115 žena iz zeničkog sela Mošćanica te Kovača i Krivaje s prostora zavidovićke općine. 

Paket opreme 

To nam je kazala Sabiha Husić, direktorica Udruženja, naglašavajući da su žene završile edukacije krojenja, šivanja, tapaciranja te frizerski kurs. Nakon toga, svako od ova tri sela je dobilo po paket opreme u vrijednosti od 1.500 maraka, da bi žene mogle nastaviti raditi ono što su naučile i tako zaraditi za sebe i svoju porodicu.

„Medica“ je polaznicama edukacije osigurala i psihosocijalne radionice kroz koje su one prošle, a cilj je bio da žene nauče prepoznati nasilje, kako reagirati i kome se mogu obratiti ako su i same žrtve nasilja. 

Valja naglasiti da Udruženje već 22 godine djeluje na području cijele BiH i nastoji sveobuhvatno odgovoriti na potrebe najranjivijih kategorija u društvu – žena i djece. 

Ruralne sredine

Program ekonomskog i psihosocijalnog osnaživanja žena, mladih i marginaliziranih grupa, realizira se već punih 17 godina u edukativnom centru u Zenici, te na osnovu prilagođene metodologije sedmu godinu u 17 ruralnih sredina na području Zeničko-dobojskog kantona. 

- Do sada smo educirali i osnažili ukupno 1.251 osobu. Od posljednje grupe u kojoj je bilo 115 žena, 55 ih je prošlo obuku u edukativnom centru u Zenici, a 60 u tri naselja u Zavidovićima i Zenici - pojasnila je Husić. 

Neformalna mreža

Udruženje „Medica“ nastavilo je rad i aktivnosti u okviru prve neformalne mreže žena iz ruralnih sredina koja okuplja i povezuje 26 takvih mjesta s područja ZDK, i to iz općina Zenica (Arnauti, Briznik, Lokvine, Vrselje, Babino s okolnim zaseocima Drugavci, Jasika, Orahovica, Smajići, Kolići, Starina, Vukotići, Šerići, Jastrebac, Bistrica, Vranduk, Stranjani, Janjići i Mošćanica), Žepče (Begov Han) i Zavidovići (Kovači i Krivaja s okolnim zaseocima Bratanovići, Brezik, Kuljani i Hajdarevići).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.