BIH

Historijski dogovor

LIČNOST SEDMICE Džon Keri

G. MRKIĆ

4.4.2015

Američki državni sekretar Džon Keri (John Kerry) predvodio je lidere svjetskih sila koji su postigli okvirni sporazum s Iranom u vezi s nuklearnim programom Teherana.

Keri je ostao čvrst uprkos snažnom protivljenju Izraela i jevrejskih lobija ovom dogovoru.

Puna kontrola

Ovaj sporazum tek treba biti proveden u djelo u narednim mjesecima, što bi vodilo ka tome da Teheran svoja postrojenja stavi pod punu kontrolu međunarodne zajednice. Zauzvrat, Iranu bi bile ukinute sankcije koje su nanijele ogromnu štetu ekonomiji ove države.

Na taj način bila bi uklonjena jedna od najvećih prijetnji svijetu kojom je svjetska javnost okupirana već godinama.

Mnoge države zabrinute su da bi nuklearnim bombama naoružan Iran predstavljao opasnost po mir i stabilnost u svijetu. To se naročito odnosi na retoriku visokih zvaničnika, a najviše bivšeg predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada.

Posljednja runda pregovora s Iranom u švicarkoj Lozani trajala je osam dana, a javnost je s oduševljenjem dočekala vijest o dogovoru. Negativni komentari došli su jedino od izraelskog lidera Benjamina Netanjahua.

Podrška Obame

No, predsjednik SAD Barak Obama (Barack) dao je punu podršku Keriju, odnosno dogovoru s Iranom, kazavši da se radi o historijskom sporazumu koji će, ako bude implementiran, učiniti svijet sigurnijim mjestom.

Na ulicama Teherana, nakon objave vijesti o dogovoru, uslijedilo je slavlje, što se moglo i očekivati s obzirom na to da su građani pogođeni sankcijama, odnosno da su ih itekako osjetili na padu životnog standarda.

Bogata karijera

Keri je rođen 11. decembra 1943. godine u Aurori, u američkoj saveznoj državi Kolorado. Ima dvije sestre i brata. Srednju školu završio je 1962. godine. Zainteresirao se za javne nastupe i politiku. Upisao je političke nauke na univerzitetu „Yale“. Služio je vojsku od 1966. do 1970. godine i primio više odlikovanja, a kasnije je postao poznati antiratni aktivista.

Ima bogatu političku karijeru. Kao senator je sa svojim timom proveo istragu i razotkrio niz nezakonitosti u postupanju SAD u Nikaragvi. Bio je glasan protivnik iračke politike Džordža Buša (George Bush). Na poziciji državnog sekretara SAD nalazi se od 1. februara 2013. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.