BIH

Hadžović: Moguće da bude ugrožena i provedba evropske inicijative

Ukoliko BiH dospije na “sivu” odnosno “crnu” listu

A. L.

5.4.2015

Denis Hadžović, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije iz Sarajeva i stručnjak iz oblasti sigurnosti, rekao je za “Dnevni avaz” da bi provedba evropske inicijative, koja je usmjerena na poboljšanje ekonomskog i socijalnog ambijenta u BiH, mogla biti ugrožena ukoliko BiH dospije na “sivu” odnosno “crnu” listu. Na mogućnost sankcija upozorene su bh. institucije, što je vidljivo iz dopisa upućenog iz Misije BiH pri Vijeću Evrope, koji je naš list objavio, a potpisao ga je šef ove misije Almir Šahović.   

- To nam ukazuje na odnose snaga u BiH u političkom životu, odnosno da različite koalicije na državnom, federalnom i nivou RS mogu biti negativan pokazatelj za funkcioniranje i jedinstvo BiH u narednom periodu. Mi smo mislili da smo prevazišli taj problem s MONEYVAL-om i izbjegli stavljanje na “sivu”, odnosno "crnu" listu. Ali, političari nas vraćaju u realnost, što može u ovakvim okolnostima ugroziti i implementaciju evropske inicijative. To bi stvorilo dodatno breme za finansijske transakcije - kaže Hadžović.

On se nada da će u cilju rješavanja problema biti intenzivirani dogovori između Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada kako građani ne bi trpjeli posljedice neodgovornog ponašanja političara.

- Kolegiji oba doma Parlamenta BiH trebaju iznaći način kako da prevaziđu ovaj problem i da dogovore izmjene Krivičnog zakona, da 13. aprila možemo podnijeti izvještaj MONEYVAL-u da smo ispunili tu obavezu - dodao je Hadžović.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.