BIH

Još se ne zna krivac za novo trovanje Zeničana

EKOLOGIJA Nakon rekordnih količina kancerogenog benzena u zraku

A. DŽONLIĆ

8.4.2015

Iako je prošlo desetak dana kako su građani Zenice bili uznemireni zbog enormne zagađenosti zraka benzenom, nema pouzdanih informacija šta je uzrokovalo zagađenje, kao ni mjera prema zagađivaču.

Mjerne stanice

Aromatski ugljikovodik, koji je kancerogen i može izazvati leukemiju, izmjeren je u količinama višim od 100 mikrograma u periodu dva-tri dana, iako su dozvoljene količine, na duži period, i do dvadeset puta manje.

- Samo je koksara „ArcelorMittala“ mogla zagaditi zrak na ovakav način. Na sve tri mjerne stanice istovremeno su uočene povećane koncentracije benzena u roku od nekoliko sati. Ne postoji nijedan drugi izvor, osim koksare, koji bi u kratkom roku benzenom opteretio kotlinu. Naši propisi, nažalost, ne poznaju ograničenja na 12 ili 24-satnom prosjeku. Evropske preporuke su da prosjek u toku godine ne prijeđe pet mikrograma, pa taj prosjek ne možemo ničim uporediti s ovim zagađenjem - kaže dr. Jusuf Duraković, član Komisije za zaštitu okoliša Grada Zenice.

amz-koks

Na pitanje je li Komisija za zaštitu okoliša Grada Zenice reagirala i kontaktirala odgovorne u „ArcelorMittalu“ (AMZ), Duraković navodi da „komisija nema taj, već mandat da prati stanje kvaliteta zraka u Zenici, dok je AMZ u nadležnosti Federacije BiH, odnosno Federalne inspekcije.

Neovisna istraga

Ipak, nadležni iz Grada Zenice o ovom eko-incidentu su obavijestili Federalnu inspekciju, a inspektorica Federalne uprave za inspekcijske poslove Mediha Mlačo je za lokalne medije rekla da je "nakon što je izašla na teren vidjela kako se na baklji s koksare spaljuje kompletna količina koksnog plina te da iza zagađenja ne stoji 'ArcelorMittal'". Nakon ove izjave, ipak je naložena neovisna istraga i monitoring, koji je povjeren jednoj kompaniji iz Tuzlanskog kantona.

jusuf-durakovic-pan

Duraković: Nema drugog izvora

AMZ: Detaljna analiza

U kompaniji „ArcelorMittal“ Zenica navode da je u periodu enormnog zagađenja Zenice došlo do obustave rada prvo jednog, a potom i drugog energetskog kotla zbog nastalih kvarova.

- U Koksari je vršeno spaljivanje koksnog plina na bakljama i nije bilo povećanih nekontroliranih emisija s koksne baterije. No, kompanija provodi interne detaljne analize – ističu iz AMZ-a.

Eko-forum: Kako mjeri inspekcija

- Iako smo od građana primali pozive s upozorenjima da baklja na kojoj bi se trebali spaljivati plinovi s koksare ne gori, što je značilo da se koksni plin sa svim nusproduktima koksare, pa i benzenom, ispušta direktno u atmosferu, inspekcija tvrdi da nije utvrdila prekoračenje emisija i nekontrolirano ispuštanje plinova, što je čudno, jer inspekcija uopće nema uređaje za mjerenje emisija - navode u svom saopćenju iz „Eko foruma".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.